Hoe zou het nog zijn met…Ariël Sharon?

© Reuters

Ariël Sharon (84), bijnaam Arik, was eerste minister van Israël van 2001 tot aan zijn hersenbloeding in 2006. Hij speelde een belangrijke rol in het conflict tussen zijn land en Palestina over de nog steeds omstreden Gazastrook.

Wie? Ariël ‘de Slachter’ Sharon (84), Israëlisch politicus.
Toen? Eerste minister van Israël.
Quote? “Als we oprechte, echte, generatielange vrede willen bekomen [met Palestina], dan zullen we pijnlijke toegevingen moeten doen. Niet in ruil voor beloftes, maar in ruil voor vrede.”
Nu? Sharon ligt sinds 2006 in coma.

Ariël Sharon was als premier een hardliner in het Israëlisch-Palestijnse debat. Als minister van Defensie hield Ariël Sharon ook al een harde lijn aan tegen Palestina. De relatie met het land ging er niet op vooruit na de bloedbaden in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila, waarvoor hij ten dele verantwoordelijk gehouden werd. Er kwamen toen 700 tot 3500 mensen om het leven toen milities de kampen overvielen en het Israëlische leger niet tussenbeide kwam. Dat incident leidde er toen toe dat hij een ‘minister zonder portefeuille’ werd.

‘Yasser Arafat is irrelevant’

Als eerste minister behield Ariël Sharon zijn harde positie tegenover Palestina en de toenmalige president Yasser Arafat, die hij “irrelevant” noemde. Sharon trad ook heel hard op tegen het Palestijnse geweld door F16’s en tanks de Palestijnse steden in te sturen. Bij een confrontatie in Jenin stierven volgens de Verenigde Naties 52 Palestijnen, waaronder 26 burgers. Hij kreeg vanuit Palestina zelfs de bijnaam ‘de Slachter’.

Ariël Sharon wees Arafat met de vinger, die “het terrorisme ondersteunt”. In 2003 raakte hij herverkozen dankzij zijn harde optreden en de aanhoudende zelfmoordaanslagen van de Palestijnen. Na die zege besloot Sharon uiteindelijk toch te overleggen met gematigde Palestijnen.

Terugtrekking van Israël uit Gazastrook

Sharon ging uiteindelijk zelfs zover dat hij een plan opstelde voor de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. In 2004 publiceerde hij het plan en vroeg daarmee aan de ongeveer 7.500 kolonisten die er toen woonden te vertrekken. Bovendien gaf hij met het Gaza-plan vier nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever op, maar annexeerde wel zes andere nederzettingen. Het plan kon op goedkeuring rekening van toenmalig Amerikaans president George W. Bush.

Minder tevreden was het Israëlische thuisfront. Peilingen toonden aan de een ruime meerderheid van de bevolking instemde met het plan, maar de kolonistenbeweging, die heel wat macht had, verzette zich ten stelligste. Sharons eigen partij, Likoed, wees het plan ook af. Toch besloot Arik zijn plannen door te zetten, wat het Israëlische parlement op losse schroeven zette.

Sharons Gaza-plan raakte uiteindelijk toch goedgekeurd in de Knesset (het Israëlische parlement, nvdr.) met een kleine meerderheid.

Sinds 2006 in coma

Vanaf december 2005 liep het grondig mis met Sharons gezondheid. Hij kreeg eerst een lichte beroerte, maar nauwelijks een maand later kreeg hij een ernstige hersenbloeding waardoor hij in een coma belandde. In april 2006 besloot de Israëlische regering om het premierschap van Sharon te beëindigen en hij werd opgevolgd door Ehud Olmert.

Toestand beter dan verwacht

Tot op heden ligt Sharon nog steeds in coma en de dokter verwachten niet dat hij ooit nog zal ontwaken. In 2010 werd hij overgebracht van het ziekenhuis naar zijn huis in Zuid-Israël, maar dat was slechts tijdelijk.
Kort na zijn hersenbloeding raadden de dokters Sharons zoon, Gilad, aan zijn vader te laten gaan. De zoon wilde daar echter niet van weten. Hij eiste een bijkomende operatie, waarna de dokters toegaven dat Sharons toestand beter was dan eerst aangenomen.

Gilad Sharon: ‘Mijn vader is groot, sterk en zelfzeker’

Vorig jaar beweerde Gilad in The New York Times dat Sharon zijn vingers bewoog wanneer hem daar om gevraagd werd. “Hij ligt in bed, ziet eruit als een kasteelheer en slaapt rustig”, staat in de biografie die Gilad publiceerde. “Groot, sterk en zelfzeker. Zijn wangen hebben een gezonde blos. Wanneer hij wakker is, heeft hij een doordringende blik. Hij is geen kilogram afgevallen, integendeel, hij is wat bijgekomen.”

Gilad Sharon: ‘Benjamin Netanyahu is een lafaard’

Sharons zoon liet zich onlangs nog uit over de huidige Israëlische eerste minister Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu . Hij was niet te spreken over het feit dat Netanyahu eerst tegen het Gaza-plan gekant was, maar het later toch goedkeurde. “Netanyahu is niet alleen subversief, hij is ook een lafaard”, zegt Gilad Sharon in de biografie. Het kabinet van de premier maakte zich naar eigen zeggen weinig zorgen over die uitspraak.
Met in het achterhoofd de wetenschap dat Gilad Sharon misschien een politieke carrière ambieert, lijkt de opvolging van Ariël Sharon alvast verzekerd. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content