Els Van Steenberghe

‘Hoe oprecht is ons rechtssysteem?’

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Jos Verbist en Raven Ruëll lichten ons rechtssysteem door in ‘Tribuna(a)l’.

‘Cofidis stort na amper een telefoontje al 15000 € op uw rekening. Maar mensen die beroep doen op zulke kredietverstrekkers begrijpen de kleine lettertjes vaak niet!’, fulmineert Jos Verbist (Armand de la Ruelle uit Quiz me Quick). Over die kwetsbare mensen maakt hij, samen met Raven Ruëll, Tribuna(a)l.

Spelen jullie in een tribunaal?

Verbist: We spelen in een theaterzaal die zó is vormgegeven dat het publiek middenin het gebeuren zit. Alsof je een voormiddag in het justitiepaleis doorbrengt. De enige ’theatrale’ toevoeging is muziek die bepaalde momenten versterkt. Rechters Tania Van der Sanden, David Dermez en Vincent Hennebicq zien toe en vellen hun oordeel. Net als de toeschouwers.

Materiaal haalde je uit echte zittingen.

Jos Verbist: Uit correctionele rechtszaken. Die zijn een spiegel van de samenleving en tonen hoe kwetsbaar sommige mensen in het leven staan. Sinds oktober woonden Raven, dramaturg Karel Vanhaesebrouck, twaalf van de veertig acteurs en ik tal van rechtszaken bij. Schrijnend om te zien hoe sommige mensen zich in de luren laten leggen.

Hoe maak je daar theater van?

Verbist: Wij observeerden en soms transcribeerden we zelfs hele zaken. De acteurs observeerden vooral het spel van de advocaten en rechters. We hebben er geen fictief stuk van gemaakt maar een rakende en in de realiteit gewortelde compilatie die je doet afvragen hoe oprecht ons rechtssysteem is.

(E.V.S.)

Tribuna(a)l van Theater Antigone & Théâtre National

Van 17 april 2013 tot 4 mei 2013 te zien in Theater Antigone

www.antigone.be en www.theatrenational.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content