Guido Lauwaert

Historisch theater

Guido Lauwaert Opiniemaker

‘Wie deze voorstelling niet gezien heeft, mist een historische voorstelling’, aldus Guido Lauwaert over ‘The Fountainhead’ van Toneelgroep Amsterdam.

Vanavond begint de driedaagse van The Fountainhead in deSingel, de nu al legendarische voorstelling van Toneelgroep Amsterdam, in een regie van Ivo van Hove. De voorstelling duurt 4 uur, inclusief pauze, maar verveelt geen moment, integendeel. Er is een gestage opbouw van het verhaal, omkleed met een scherpe spanning en bereikt zijn hoogtepunt in het tweede deel, waarna een korte uitbolling volgt waarin strak gehouden spel aangehouden wordt.

Driemaal heeft Loek Zonneveld een beschouwing geschreven over The Fountainhead in De Groene Amsterdammer. De voorstelling moet hem diep geraakt hebben. Na nog een keer kijken had hij een paar randbemerkingen. Niet dat hij afstand doet van zijn eerdere standpunt. Hij stelde die bij. En dat verdient applaus. Een tweede lezing, het meerdere keren lezen van een goed boek of kijken naar een sterke film vindt men normaal. Voor toneel vindt men dat raar.

Loek Zonneveld toont aan dat een dieper inzicht onmogelijk is na één visie. Dit standpunt deel ik al jaren. Een diep analytisch oordeel kan slechts gevormd worden wanneer men de voorstelling een tweede, derde maal gezien heeft, en daarom meer aandacht kan schenken aan de nevenrollen en de randverhalen, de voedingsbodem van het hoofdaandeel van de voorstelling of het verhaal.

Als de kernploeg meer dan een jaar aan de productie gewerkt heeft, acteurs ruim drie maanden zich verdiept hebben in de voorstelling, is het onlogisch dat een recensent een oordeel kan vellen na één visie. Maar goed, dat wordt verwacht en van critici mag aangenomen worden dat ze zich voorbereiden.

Om terug te komen op The Fountainhead, een bewerking van de gelijknamige roman van Ayn Rand. Het is verbazend hoe Ivo van Hove, samen met zijn directe medewerkers, vanuit zijn handelsmerk nieuwe modellen kan boetseren en presenteren. Maar boven de verbazing is er de verrassing. De onderdelen van de modellen schuiven naadloos in elkaar. Daardoor zijn de decorwisselingen, uitgevoerd door technici midden in het spel van de acteurs, niet storend, maar aanvullend. Ze lopen licht vooruit op het verhaal.

Het zou wel eens kunnen dat The Fountainhead de voorstelling van het seizoen wordt. De première was eind vorig seizoen, maar er waren al een rits reisvoorstellingen, hernemingen dit seizoen. Telkens last tickets, snel gevolgd door full house. Naar verluidt is men al begonnen, onder druk van een maar oprukkend publiek, aan de reservaties voor de hernemingen in de Rabozaal van de Amsterdamse schouwburg voor 2015.

En! Hoera! Herneming volgend seizoen in deSingel wordt overwogen. Want de wachtlijsten zijn indrukwekkend, en dat komt niet enkel door de goede en steengoede recensies, ook in Knack, maar tevens door de mond-aan-mond-reclame. Als een lopend vuurtje [sorry, een smeulend cliché] gaat de wereld rond: ‘Dit moet je gezien hebben! – Wie deze voorstelling niet gezien heeft, mist een historische voorstelling.’

Alle acteurs [m/v] verdienen de hoogste lof, en in mijn recensie heb ik geen namen genoemd, omdat niemand voor iemand moet onderdoen, maar vier namen blijven door mijn hoofd spoken en jeuken in de toppen van mijn vingers. Excuus aan de anderen dat ik ze nu toch vermeld. Halina Reijn, Frieda Pittoors, Hans Kestings en Ramsey Nasr.

Wie niet kan wachten: ga vanavond, morgen of zaterdag toch even kijken vanaf zes uur, als de kassa open is. Er zijn altijd kaarten die vrij komen. Mensen die verhinderd zijn om redenen die er niet toe doen. Ze worden aangeboden aan het normaal tarief in de ruimte voor de kassa, of aan de kassa. OPGELET! Niet gebruikelijke aanvangsuren: vandaag en morgen 19, zaterdag 17 uur.

Ik zal er ook zijn, en zaterdag opnieuw, al heb ik voor die dag nog geen kaarten. Hopelijk lukt het me,. The Fountainhead is een kunstwerk dat eeuwige roem verdiend.

Guido Lauwaert

THE FOUNTAINHEAD – productie Toneelgroep Amsterdam – regie Ivo van Hove – 2 t/m 4 oktober in deSingel – www.tga.nl en www.desingel.be

Partner Content