‘Het wordt een echte jazzvoorstelling’

© Danny Willems

Josse De Pauw en Kris Defoort maken ‘An old Monk’ (LOD).

‘Ja, ik heb mijn eerste glazen wijn als misdienaar gedronken’, onthult Josse De Pauw, ‘maar gelukkig heb ik later ook echte wijn ontdekt.’ Toch ligt het liederlijke misdienaarbestaan niet aan de basis van An old monk. Wat dan wel? ‘Het ouder worden. En stiller. Het verlangen een monnik te worden.’

Sta je in pij op de scène?

Josse De Pauw: Bijlange niet. Dit stuk gaat helemaal niet over monniken. Dat ‘monk’ in de titel verwijst vooral naar de inspiratiebron, zowel voor de tekst als voor de muziek: de jazzpianist Thelonious Monk. Ik luister vaak naar zijn muziek.

En naar de muziek van Kris Defoort.

De Pauw: Uiteraard. Kris en ik maken dit stuk samen. We zijn vrienden maar we ontmoetten elkaar nog nooit op de scène. Tijdens het repeteren aan An old Monk zoeken we elkaar. En we vinden elkaar steeds vaker. Als het goed is wordt een echte jazzvoorstelling. We leggen weinig vast. Om dan toch een goedlopende voorstelling maken, moet je veel repeteren en liefst elke keer anders.

Zal je ook letterlijk swingen?

De Pauw: Monk deed regelmatig een dansje rond zijn piano, daar heb ik altijd graag naar gekeken, een dansje zit er dus wel in. Maar je kan dat dansen ook zien als een metafoor voor het leven. Jonge mensen dansen een droom achterna. Naarmate je – als man – ouder wordt verlies je de zin te dansen. Je wil stilte en alleen zijn. Tot er iets begint te dagen en het verouderen weer aanzet tot dansen, dan doet de oude monnik een dansje. En nog een.

(E.V.S.)

Meer info: www.lod.be

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content