Het tv-seizoen 2012-2013
Het meest besproken tv-seizoen van de laatste decennia loopt op zijn laatste benen. Een terugblik aan de hand van de belangrijkste winnaars en verliezers.
Winnaars:
één / vtm De twee winnaars, of toch op zijn minst de twee zenders die verrassend eenvoudig stand hebben gehouden. En één mag dan nog altijd veruit de grootste zender zijn, eigenlijk is vtm de morele winnaar, want de programmering bevatte meer aangename verrassingen (Jonge Zwanen, Clan, Manneke Paul) dan die van één.
deChinezen
Het kleine productiehuis, symbolisch genoeg opgericht door ex-Woestijnvissers, heeft in het eerste jaar van zijn bestaan, zeer goed gescoord. Door mee te werken aan Iedereen Beroemd, dat op een jaar tijd de herinnering aan Man Bijt Hond heeft doen vervagen, en natuurlijk ook met Ten Oorlog, de schitterende documentairereeks over de Eerste Wereldoorlog.
Canvas
Vooraf viel te vrezen dat een deel van de Canvas-kijkers naar VIER zouden gaan, maar ook de tweeden VRT-zender heeft gemakkelijk de storm doorstaan, met een uitgekiende, evenwichtige programmering van sterke series, interessante human interest en documentaires die dit jaar in slechts 9 van de 10 gevallen over de Tweede Wereldoorlog gingen. Wellicht ook een bewijs dat je gemakkelijker ‘moeilijkere’ televisie kunt brengen als je je niet hoeft te bekommeren om kijkcijfers, doelgroepen en reclameblokken.
De Slimste Mens ter Wereld / De Rechtbank
Het was niet allemaal kommer en kwel bij VIER. De Slimste Mens ter Wereld bewees nog altijd een van de sterkste tv-merken ooit te zijn, en het tweede seizoen van De Rechtbank toonde dat kwaliteit steevast boven komt drijven. Alleen was het zorgelijk dat de kijkers van die programma’s niet bleven hangen.
Jelle De Beule & Lieven Scheire
Het was niet allemaal kommer en kwel bij VIER, deel twee. De twee Neveneffecten konden/mochten ook de afgelopen maanden hun zin doen, en dat zorgt over het algemeen voor heerlijke televisie, van de helaas al te korte Kortste Show over Scheire en de Schepping tot Is ’t Nog Ver?
Bart De Pauw
Een comeback kun je het natuurlijk niet noemen, maar na enkele minder goed ontvangen programma’s zal het succes van zowel fictiereeks Quiz Me Quick als 2 tot de 6e Macht deugd hebben gedaan. Nu nog de Vlaamse Televisie Academie overtuigen.
Homeland
De meeste – en beste – buitenlandse series zijn in de verdrukking geraakt tussen alle programma’s van Vlaamse makelij. Alleen misdaadreeksen à la NCIS, Castle of Frost raken nog in primetime, de rest wordt naar de late uren verschoven. Dan is het relatieve succes van Homeland toch een lichtpuntje: de eerste twee seizoenen haalden mooie kijkcijfers op 2BE, in die mate zelfs dat de zender nu van plan is om jaargang 3 vlak na uitzending in de VS hier op het scherm te brengen. Hoezee!
Verliezers:
VIER
Obviously. Hoe je het ook draait of keert, welke vergelijkingspunten je ook neemt, welke doelstellingen je ook voorop zet, het resultaat van VIER is na één tv-seizoen te mager. Bovendien is VIER er de afgelopen tien maanden niet in geslaagd om zichzelf echt als zender op de kaart te zetten: het blijft nog altijd – en eigenlijk op het einde van het seizoen nog meer dan in het begin – een moeilijk huwelijk tussen de Woestijnvis-programma’s en dingen die ook op VT4 stonden of hadden gekund.
Man Bijt Hond
Een symboolprogramma op verschillende manieren. De beslissing om het vroegere vlaggenschip om te vormen tot een wekelijks magazine zal budgettair gezien wel logisch geweest zijn, maar de handicap die VIER daardoor in september opliep in de o zo belangrijke vooravond, is de zender eigenlijk nooit meer te boven gekomen. En Man Bijt Hond zelf kwijnde, ondanks de bij momenten bijzonder hoge kwaliteit, helemaal weg.
Media-experts
Om tot slot even de hand in eigen boezem te stoppen: ook diegenen die voor de start van het nieuwe tv-seizoen allerhande voorspellingen hebben gedaan en met de komst van VIER een aardschuiving verwacht hadden, zijn er bekaaid van afgekomen. Eerlijk is eerlijk: wij dachten niet dat VIER het hele landschap zou omgooien maar dat het resultaat na een jaar nauwelijks meer dan een rimpeling op het wateroppervlak zou zijn, dat hadden we ook niet voorzien. Die dekselse zendertrouw!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier