Het rijk van Boardwalk Empire

HBO en Martin Scorsese gaan terug naar het Atlantic City van de jaren 20, in de prestigieuze misdaadreeks Boardwalk Empire.

Vanaf 1/12, elke donderdag om 22.30 op Prime Series. Vanaf 5/12, elke zondag om 20.30 op Ned3

‘You can’t be half a gangster, not anymore.’ Dat is de sleutelzin in de eerste aflevering van Boardwalk Empire, de nieuwe prestigieuze misdaadreeks van HBO die vanavond in première gaat op betaalzender Prime en vanaf zondag ook op Ned3 te zien is. We zijn in Atlantic City, en het jaar is 1920. De Amerikaanse Senaat heeft een volledig verbod op alcohol ingevoerd, en als Boardwalk Empire van start gaat, wordt de wet op de drooglegging net van kracht. Dat wordt stevig gevierd in de gokstad, want de corrupte machthebbers van Atlantic City zien in ’the Prohibition’ een uitgelezen kans om hun imperium verder uit te bouwen, door de gewone Amerikaan te geven wat hij elders niet kan krijgen.

Een van hen is Enoch ‘Nucky’ Thompson, de schatbewaarder van Atlantic City en de man die achter de schermen alle touwtjes in handen houdt. Hij heeft connecties met zowel producenten in Canada als illegale stokerijen in de stad zelf, en daardoor krijgt hij al snel vertegenwoordigers van de misdaadsyndicaten uit Chicago en New York op bezoek. Onder wie ene Al Capone, op dat moment nog chauffeur van een maffioso, die mede dankzij het verbod op alcohol zou uitgroeien tot de meest beruchte gangster van zijn tijd.

‘The Prohibition’ werd ingevoerd om de rampzalige invloed van alcohol op de arbeidersklasse en het gezinsleven in de VS aan banden te leggen, maar zorgde er zijdelings voor dat de georganiseerde misdaad in het land echt tot bloei kon komen. Die twee thema’s zitten mooi vervat in Nucky – een rol van Steve Buscemi: hij neemt de gelegenheid wel te baat om van ‘half a gangster’ uit te groeien tot een echte ‘godfather’, maar hij heeft tegelijk zijn vrouw aan de drank verloren en vat in de eerste aflevering ook sympathie op voor een jonge arbeidersmeisje dat door haar alcoholistische man verrot wordt geslagen. Het wringt dus soms bij hem, en net die gespletenheid maakt van Nucky (die gebaseerd is op de echte schatbewaarder van Atlantic City) een personage dat een serie als Boardwalk Empire kan dragen.

De eerste aflevering van Boardwalk Empire werd geregisseerd door Martin Scorsese -tegelijk ook producent van de reeks- en kostte 20 miljoen dollar, en beide zaken zijn eraan te zien. De mix tussen plotse gewelduitbarstingen en verheven scènes lijkt zo uit Goodfellas weggelopen, net zoals het moment waarin Nucky in een nachtclub arriveert en de camera hem door de zaal volgt. De decors zijn somptueus – HBO liet speciaal de pier van Atlantic City reconstrueren in New York – en alle details zitten zo juist dat je meteen teruggevoerd wordt naar de ‘roaring twenties’. Toch is de pilootaflevering eerder een ‘showcase’ van wat nog komen moet, met een introductie van de personages en de belangrijkste thema’s. De kwaliteit is meteen onmiskenbaar, maar het is pas na een paar afleveringen dat Boardwalk Empire echt uitgroeit tot een meeslepende misdaadreeks die maffiaverhalen mengt met historisch drama, een soort mix tussen The Sopranos (bedenkerTerence Winter schreef ook mee aan die reeks) en Deadwood.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content