Het is weer ‘Klassiek in de Stad’

© EPA

Wie dit weekend graag wat klassieke cultuur opsnuift, moet zeker naar het stijlvolle openluchtfestival Klassiek in de Stad.

Met meer dan 10 000 bezoekers was de vorige editie van Klassiek in de Stad een schot in de roos. De Vlaamse Opera, deFilharmonie en het Koninklijk Ballet Vlaanderen keren op 3 en 4 september dan ook terug naar het Antwerpse Sint-Jansplein en geven er gratis een voorproefje van hun seizoen. Een opmerkelijke gast op het grootste klassieke openluchtfestival van het land is pianist Jef Neve.

Klassiek in de Stad ontstond uit het jaarlijkse openluchtconcert van deFilharmonie. In 2011 is het al de tiende keer dat het orkest de buitenlucht opzoekt en sinds twee jaar krijgt het daar ook het gezelschap van de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Deze Antwerpse cultuurhuizen tonen zo nogmaals dat klassieke cultuur helemaal niet elitair hoeft te zijn.

Koninklijk Ballet Vlaanderen

De aftrap is op zaterdagavond voor het Koninklijk Ballet Vlaanderen. Enkele van de sterdansers doorlopen een openbare ballettraining, begeleid door de piano. Op zondagmiddag is het de beurt aan het symfonisch orkest, het koor en – voor het eerst op Klassiek in de Stad – het kinderkoor van de Vlaamse Opera onder leiding van huisdirigent Yannis Pouspourikas. Samen met sopraan Noëmi Nadelmann en bas Igor Bakan plukken zij enkele parels uit het komende operaseizoen.

Jef NeveVoor deFilharmonie het podium betreedt, gaat het Re-Mix Orchestra – een van de educatieve projecten van dat orkest – aan het improviseren met multitalent Jef Neve. Na een reeks orkestrale klassiekers van Tsjajkovski, Britten en Dvo?ák neemt Neve terug plaats achter de piano voor een ode aan de Amerikaanse componist George Gershwin. (INM)

Klassiek in de Stad, 3 en 4 september 2011

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content