Het Bos viert opening met 30 dagen durend festival

Na 16 jaar isolement verhuist Scheld’Apen naar een nieuwe woonst in het midden van Antwerpen. Het Bos, zoals de nieuwe locatie werd gedoopt, opent de deuren met een heus festival. Verdwaal tussen kunst, muziek, catch, spijs en drank, theater, kinderactiviteiten, groen en conferenties tijdens het openingsfestival in Het Bos.

In een oud stadsmagazijn sticht Scheld’Apen een nieuw huis in het centrum van de stad. De kunstwerkplaats zwaait nog steeds de deuren open voor artiesten, makers, denkers en andere creatieve geesten, maar doet dit nu op een meer zichtbare locatie in hartje Antwerpen. Deze openheid is meteen het grootste verschil met Scheld’Apen. Het Bos wil meer samenwerkingen aangaan of stimuleren en linken leggen tussen allerlei kunstvormen. Het is een locatie geworden met ‘meer kamers en vensters, meer deuren, meer kansen, meer inkijk, meer zicht op wat hen omringt’. In het ‘permanente experiment’ kunnen mensen elkaar ontmoeten en samen eten, drinken en aan kunst doen.

In het gebouw van Het Bos bevinden zich een ‘overdagcafé’ met koffie en Bosbier, concertzaal, expositieruimte, ruimtes voor theater en film, creatie- en residentieruimte, een keuken, een beweeglijk restaurant en een ontoegankelijke tuin.

Feest op de werf

De hele maand mei is de werf van Het Bos het decor voor een openingsfeest. Het Bos wordt toegankelijk voor ‘onbevoegden, voor onbeschaamden en ongeletterden, voor onvolgroeiden, ongeïntegreerden, ondernemers en andere onnozelaars. Voor een duik van een debutant, een doortrapte danspas en een dertig dagen durend delirium.’ Ondertussen wordt er lustig verder gebouwd aan het pand, dat ooit een pakhuis van de stad was. Hoewel het niet de bedoeling was dat het openingsfestival zich op een werf plaatsvindt, past deze sfeer wonderwel bij de experimentele filosofie die eigen is aan Het Bos.

Van 2 tot 31 mei kan iedereen komen dwalen door Het Bos en meevieren dat de kunstenwerkplaats de deuren openzwaait.

Een greep uit het aanbod Het Bos vliegt er meteen stevig in met vrouwencatch en deejays op de openingsavond op vrijdag 2 mei. We worden getrakteerd op een avond Lucha Libre – Vrij Vechten – waarbij onder andere de Britse kampioene Saraya Knight, Sammi Baynz, Lady Lory, Emilie Sauvage, de Belgische kampioen The Bull en Shaolin Showman Colorado hun spieren laten rollen. Het tornooi van en met theatermaakster Marijs Boulogne wordt ongetwijfeld razend spannend. Voorts mogen we ook verdwalen in Het Bos en onze benen losgooien op de dansvloer.

Verder krijgen we tijdens het festival een fikse portie groen dankzij Earth.Rope.Pot. Sigrid Volders en Narelle Dore versierden Het Bos met ‘hangende tuinen in een macramétische omgeving’ en een heuse tuininstallatie met cement, takken, heideachtige planten en uitzaaiingen.

In Het Bos houden ook theatermakers en muzikanten zich schuil. Zo kan u gaan luisteren naar Saxofonist en klarinettist Joachim Badenhorst, de heiligschennende klanken van Witch Trail, de hellehonden van Satan’s Satyrs, de White Circle Crime Club en tal van andere artiesten en dj’s. Theater en performance worden dan weer voorzien door onder andere Ragna Aurich die met ‘Lifting Mountains with my Belly’ drie hoogzwangere vrouwen aan het woord laat over de ervaring van het zwanger zijn. Ook KAK komt naar Het Bos. Of toch de dames van KAK. Zij brengen een reeks korte en langere stukjes op zondag 11 mei. Stef Lernous van Abattoir Fermé regisseerde de masterstudenten van het RITS voor het stuk ‘Lizzie Borden’ waar u op 15,16 en 17 mei naar kan gaan kijken.

Laven en spijzen

Honger of dorst zal u ook niet lijden tijdens het festival. Het Bos geeft culinaire doe-het-zelvers en artiesten een plaats om creatief uit de hoek te komen met voedsel en drank. Ook werd er een eigen Bosbier gebrouwen.

Er wordt samengewerkt met vijf collectieven die de bezoekers laten nadenken over wat ze in hun mond stoppen en hen entertainen met woord en beeld. Koen Bleuzé, van de onafhankelijke koffiebranderij CORDON Coffee, nestelt zich in het dagcafé met koffie en lekkers. De Wereldkeuken tovert exotische gerechten op uw bord en Skybox goochelt met voedseloverschotten. Otark Productions zorgt voor filmdiners en ontbijt op zondag. Voedselcollectief De Beek plukt brandnetels voor pesto en oogst vlierbloesems voor siroop. Ook trekken ze naar Plukrijp en organiseert het collectief lezingen, debattenen workshops rond ecologische thema’s.

Voor meer info en de volledige programmatie van het openingsfestival surft u naar www.hetbos.be. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content