Grensoverschrijdend festival NEXT! van start

© Pascal Gely

Het Kortrijkse kunstencentrum Buda jaagt vervaarlijk kunstwild over de grenzen.

Vandaag start NEXT003. Dit festival doorbreekt de grenzen tussen de verschillende kunstdisciplines en tussen enkele anderstalige regio’s.

Grensoverschrijdend

In 2008 sloegen de kunsthuizen uit de ‘Eurometropool’ Lille-Kortrijk-Tournai en Valanciennes de handen in elkaar. Ze willen middels baanbrekende hedendaagse kunst meebouwen aan een grensoverschrijdende regio.

Immers kunst brengt mensen samen en zet aan tot gesprek. Wat kan wederzijdse kennismaking en begrip sterker bevorderen dan de verbeelding en taal van artiesten?

Hits & hots

Er staan tijdens deze editie een vijftigtal dans- en theatervoorstellingen op het programma, aangevuld met performances en exposities. Traditiegetrouw presenteert het festival ‘hot’ werk van prille kunstenaars en ‘hits’ van de meer gevestigde waarden.

Onder de gevestigde waarden bevinden zich enkele kleppers. Deze week vindt de première plaats van Jan Fabres solo Preparatio Mortis. Op een compositie van Bernard Foccroule creëerde hij deze sensuele, ‘fleurige’ solo voor de danseres Annabelle Chambon. De solo wil de honger naar het leven en de schoonheid van de ultieme vergankelijkheid uitdrukken.

Ook choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui gaat in première. Samen met de Zuid-Afrikaanse choreograaf Gregory Maqoma. Beide choreografen beschouwen de dans als een kunstdiscipline waar verschillende tradities en culturen versmelten en elkaar versterken. Hun Southern Bound Comfort verbeeldt die visie.

Verder presenteert NEXT003 met Tagfish (Berlin) en Tourniquet (Abattoir Fermé) twee succesvolle theatervoorstellingen met een eigenzinnige blik op de realiteit. Berlin zoomt (letterlijk) in op stadsontwikkeling en disfunctionele vergaderculturen. Abattoir Fermé transformeert de werkelijkheid tot een onthutsende droom (nachtmerrie voor de gevoelige zielen) waarin doodsangst en rituele passie in elkaar verstrengelen.

Minder bekend maar even ontdekkingswaardig zijn Eleanor Bauer met haar Big Girls do Big Things of Robin Jonssons flirt met robotica in Simulations.

American dream

Begin december sluit het Frans-Oostenrijkse collectief SUPERAMAS de festivaldeuren. De wereldpremière van hun YOUDREAM belooft een verwarrend verblijf in een Hollywood-filmstudio te worden waar alle dromen werkelijkheid (kunnen) worden. Of toch niet? YOUDREAM ontmaskert de neppe beloftes van de entertainmentindustrie. Zonder al te wijsneuzig te worden. Het collectief houdt er een multimediale taal met een stevige dosis humor op na.

Els Van Steenberghe

Info: www.nextfestival.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content