Gratis: aflevering 1 van Arrested Development

Wij zijn nogal fan van Arrested Development, de beste Amerikaanse sitcom van de afgelopen tien jaar, en dat is een gevoel dat we graag met u willen delen. Nu de reeks eindelijk bij ons volledig op dvd te verkrijgen is, bieden we u daarom gratis een volledige aflevering aan van deze zeldzame komische reeks die niet alleen uw lachspieren maar ook uw intelligentie prikkelt. Enjoy!

Arrested Development – Seizoen 2 &3.
Uit op 28/4 bij 20th Century Fox

‘Dit is het verhaal van een rijke familie die alles verloor, en van de ene zoon die geen andere keuze had dan om ze allemaal bijeen te houden.’ Dat is de boodschap die de commentaarstem meegeeft aan het begin van elke aflevering van Arrested Development. En dat is allerminst gelogen, want deze Amerikaanse komische reeks over de Bluths trapt af met de arrestatie van de ‘pater familias’ George, die fraude heeft gepleegd.

Daardoor moet de oudste zoon Michael het heft in handen nemen en zowel het familiebedrijf als de familie zelf van de ondergang proberen te redden. Misleidend is het commentaar dus niet, wel erg bescheiden. Arrested Development mag dan op het eerste gezicht een wat voorspelbare komische serie over een geschift gezin met problemen lijken, ze is veel meer dan dat.

Beter dan The Sopranos?

Arrested Development ging in 2003 van start op de Amerikaanse televisie en werd daar alom bejubeld door de critici. De kijkers wilden echter niet helemaal mee, waardoor de serie van bij het begin met stopzetting bedreigd werd. Door alle lovende reacties en de passionele pleidooien van fans , kon de reeks toch nog drie seizoenen meegaan, maar in 2006 trok zender Fox er desalniettemin de stop uit.

Waarom, zou u zich als lezer kunnen afvragen, moet je dan nu nog afkomen met een serie die al vier jaar van de planeet is verdwenen? Wel, ten eerste omdat men er in de VS nog altijd niet over uitgepraat is. Van bij de stopzetting was er sprake van dat de reeks toch nog een vervolg zou krijgen in de vorm van een film, waardoor Arrested Development in de geesten van de fans in leven bleef. Begin april nog verscheen er in vakblad Hollywood Reporter een stuk over het hele project, waarin te lezen stond dat het er wellicht toch niet van zal komen.

Toen eind vorig jaar de lijstjes van beste tv-series uit het eerste decennium van de 21e eeuw werden opgemaakt, kwam Arrested Development ook weer volop onder de aandacht. In zowat alle overzichten dook ze op als eerste komische reeks en in sommige gevallen werd ze zelfs uitgeroepen tot beste reeks tout court, dus voor The Sopranos, The Wire, Mad Men en de rest. Voor de goede orde: in onze eigen lijst van ‘beste tv-series van het decennium’, die we op onze site zetten, stond Arrested Development op plaats 5. Als je in het ‘lichtere genre’ dat de sitcom verondersteld wordt te zijn op zijn minst even hoog wordt ingeschat als die klassiekers, dan moet je uit stevig hout gesneden zijn.

De belangrijkste reden waarom Arrested Development uw aandacht nog altijd verdient, is echter dat ze bij ons vanaf nu volledig op dvd te verkrijgen is. Enkele jaren geleden verscheen al eens het eerste seizoen; daarna bleef het erg lang stil – wellicht vanwege niet bijzonder hoopgevende verkoopcijfers – maar nu komt zowel het tweede als het derde seizoen uit. Uitstekend nieuws, want Arrested Development is – net zoals die andere grote ‘ernstigere’ reeksen – een serie die zich het best op dvd laat bekijken. Zo kun je pas echt de rijkdom ervan ontdekken.

Bob Loblaw’s Law Blog

Arrested Development boort als sitcom alle mogelijk manieren aan om de kijker te doen lachen, van spitante dialogen over hilarische slapstickscènes tot compleet idiote woordspelletjes. In het derde seizoen duikt er een advocaat op om de familie bij te staan, Bob Loblaw, een naam die hij zelf uitspreekt als ‘bla bla bla’. Op zich al grappig, maar enkele afleveringen later blijkt de man ook nog een blog te schrijven over zijn vak, met de welluidende naam ‘Bob Loblaw’s law blog’ – of ‘Bla bla bla bla bla’.)

Maar de grap die Arrested Development echt tot een kunst heeft verheven, is de inside joke. Die binnenpretjes zijn er in alle maten en gewichten. Je hebt bepaalde grapjes die je pas afleveringen later begrijpt: van het zinnetje ‘There’s always money in the banana stand’, dat bij het begin van de reeks wordt uitgesproken, wordt bijvoorbeeld helemaal op het einde duidelijk hoe letterlijk het te nemen viel. Arrested Development moet ook de eerste komische reeks zijn waarin – we zullen het niet uitleggen: u moet het zien om het te geloven – de clou van een grap verteld werd een paar afleveringen voor de grap zelf aan bod kwam.

De reeks zit ook vol obscure en minder obscure verwijzingen naar de actualiteit (vooral de oorlog in Irak, George W. Bush en zelfs Abu-Ghraib blijken een schatmijn voor de schrijvers) en naar andere tv-series, en dan nog het liefst de reeksen waarin de hoofdrolspelers hebben meegedaan. Een van de belangrijkste nevenpersonages wordt bijvoorbeeld gespeeld door Henry Winkler, vooral bekend als ‘The Fonz’ uit Happy Days, en zijn optredens zitten vol referenties aan die tv-serie. Kortom, Arrested Development is een reeks die je als kijker niet alleen aan het lachen brengt, maar dat ook doet op een manier die je intelligentie niet beledigt. We kennen er andere.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content