Graffiti fleurt Antwerpen Luchtbal op

© Lode Van Steenberge

De grauwe muren van Antwerpen Luchtbal krijgen kleur. Steve Locatelli, Timothy Bauwens en Eva Mouton fleuren het station op met graffiti.

Graffiti. De eerste associatie met het woord blijft vaak de illegale en lelijke tags op muren en treinen. Toch groeit er de laatste jaren het besef dat graffiti ook een vorm van kunst kan zijn die een extra dimensie geeft aan de stad. “Ik probeer al jaren grijze muren ingekleurd te krijgen”, zegt Lode Van Steenberge, één van de trekkers van het project. “Ik werk al zeventien jaar bij de NMBS en zag muren vol graffiti steeds opnieuw wit geschilderd worden. Daarom dacht ik: waarom kunnen we die mensen gewoon geen muur geven? Daar waren ze bij het bedrijf eerst absoluut niet happig op. Maar ondertussen hebben we toch al enkele projecten kunnen realiseren, zoals in Berchem.”

Op initiatief van graffitikunstenaar Steve Locatelli worden de muren van Antwerpen Luchtbal nu ook opgefleurd. Samen met graffitikunstenaar Timothy Bauwens (Derm) en illustratrice Eva Mouton wil Locatelli Antwerpen Luchtbal opnieuw kleur geven. Derm zijn handelsmerk is bestaande voertuigen een cartooneske en surrealistische twist geven. Voor het Luchtbalproject vertrekt hij vanuit het thema NMBS om een fantasievolle zwevende trein af te beelden. Eva Mouton is bekend als schrijfster en illustratrice van Eva’s Gedacht in DS Weekblad. Zij zal in haar geheel eigen stijl iets doen rond het woord ‘luchtbal’. Initiatiefnemer Steve Locatelli, de doorwinterde graffitikunstenaar die als sinds de jaren ’90 bezig is, liet zich door typische Antwerpse thema’s als mode en design inspireren.

“Voor Eva Mouton is dit echt wel een première”, zegt Locatelli. “Het was een uitdaging om een klassieke illustratrice van zo’n openluchtproject te doen proeven. Met Timothy zelf werk ik al jaren samen. En ondanks dat ons werk heel erg verschilt voelen we elkaar goed aan.” Drie verschillende stijlen, één krachtig beeld. “Het gaat er echt imposant uitzien”, zegt Locatelli. “Het werk neemt een grote muur in beslag en is vanaf de autostrade te zien. Ik denk dat het echt wel uitnodigt voor de stad.”

Met dit project dat vanaf 9 maart te bewonderen valt hopen de initiatiefnemers dat er nog meer sympathie komt voor graffiti. “We willen gezien worden”, zegt Locatelli. “Graffiti geef beweging en leven aan een stad. Ik heb vroeger in mijn jonge fase ook nog illegaal gespoten maar ik ben blij dat ik nu kan deelnemen aan initiatieven als deze.” Lode Van Steenberge van NMBS hoopt dat de vervoersmaatschappij meer inzet op deze legale kunstprojecten. “Het zou mooi zijn als er nog meer muren ter beschikking worden gesteld”, zegt hij. “Echte kunstenaars die overdag werken en hun tijd nemen kunnen iets bijzonders maken voor de stad.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content