Guido Lauwaert

Goede producties lonen

Guido Lauwaert Opiniemaker

Onder de noemer ‘Relations’ organiseert de Münchner Kammerspiele een internationaal theaterfestival in juni. Nederlandse en Belgische producties blijken goed vertegenwoordigd.

Onder de noemer Relations organiseert de Münchner Kammerspiele een internationaal theaterfestival in juni. Nederlandse en Belgische producties blijken goed vertegenwoordigd. Dat komt niet omdat Johan Simons de artistiek leider van het Münchense toneelhuis is, maar goede producties lonen. Kwaliteit is nu eenmaal de beste waarborg voor duurzame relaties.

Van 7 tot 18 juni – het kadert in het honderdjarige bestaan van het Beierse gezelschap – worden veertien producties gebracht. Het palet bekijkend valt het op dat ze een spiegelbeeld vormen van de huidige sociale toestanden in de huidige maatschappij. Om het hele programma te ontdekken is googelen aangewezen. In dit tussendoortje focust uw theaterspion zich op de producties uit onze eigen parochies.

Uit Utrecht is OMSK opgevorderd met de voorstelling Agoraphobia. Het gezelschap specialiseert zich in producties waarin diverse kunstdisciplines en filosofische strekkingen gemixt worden, met als drijvende kracht pas ontluikende theateratleten. Lotte Van den Berg is met hen aan de slag gegaan en het resultaat is blijkbaar de moeite waard om aan de kritische maar intelligente toeschouwers van Duitsland getoond te worden.

Het Nederlands-Vlaamse collectief Wunderbaum toont de eigen productie Looking for Paul. Het collectief vertrok van een sculptuur van de Amerikaanse performer en beeldende kunstenaar Paul McCarthy. De sculptuur werd leven ingeblazen zoals God dat bij Adam deed. Blijkbaar met beter resultaat, want Adam was, voor wie zijn klassieken kent, een sukkel die deed wat zijn vrouw hem vroeg. Had hij niet in de appel gebeten, waren de mannen een veel beter leven beschoren.

Uit Gent, het kon haast niet anders, werd Platonovgehaald, de briljante maar bij zowel de pers als het publiek op gemengde gevoelens onthaalde productie van het NTGent in een regie van Luk Perceval. Beide regisseurs hebben een totaal verschillende invalshoek, maar dat belet de diepe waardering voor elkaar niet. Dat de voorstelling op het Münchense festival staat moet beschouwd worden als een diepe groet van Johan Simons aan Luk Perceval. Uiteraard telt ook de prestatie van de acteurs mee, maar daarover is door Knack.be al voldoende geschreven.

Brussel. Uit de Belgische hoofdstad is Meg Stuart en haar dansgezelschap Damaged Goods te gast met twee voorstellingen, Blessed en Violet. Ook Alain Platel is van de partij, samen met Benjamin Verdonck en Fumiyo Ikeda. Nine Finger is een productie van KVS en Rosas. Vertrekbasis van deze dansproductie is de roman Beasts of No Nation van Uzodinma Iweala. De perversiteit van Afrikaanse stukgedrilde kindsoldaten staat hierin centraal.

Kijk, daar hebben we het grootste dorp ter wereld. Met Toneelgroep Amsterdam. Na de repetitie wordt gebracht. In een regie van Ivo van Hove. By the way, samen met Persona vormt het een tweeluik dat door de jury van het Theaterfestival Nederland bij de tien beste van het seizoen werd geparkeerd. In München wordt [helaas] slechts het eerste deel gespeeld.

Weer eens blijkt dat het theater uit Nederland en België op internationaal niveau staat. Anders zou het niet nevens de producties uit Taillinn, Peking, Buenos Aires, Basel en Riga kunnen staan. Een citytrip zal de theaterliefhebber zeer veel vreugde bezorgen. In München valt veel te beleven. Je verveelt je geen minuut. Buiten de musea en heerlijke koffiehuizen prachtige lanen met overheersend BMW,’s, Audi’s en Porches. Langs de passagierskant stapt een panlat van een grietje op hoge hakken en een kleedje een maatje of twee te klein, uit. Aan de chauffeurskant wringt een kerel met een bierton als buik en haar betovergrootvader kan zijn zich de wereld in. Ook theater.

Dessert: de openingsproductie van het nieuwe seizoen van NTGent is in handen van Johan Simons. Première zaterdag 7 september. Met Elsie de Brauw, Betty Schuurman en Bert Luppes. U hebt al naar uw agenda gegrepen? Ik had niet anders verwacht.

Guido Lauwaert

Alle info: www.muenchner-kammerspiele.de

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content