Goden op Olympusberg geïnstalleerd in Rubenianum

© Erfgoed Vlaanderen

Na de restauratie krijgt de plafondschildering ‘De goden op de Olympusberg’ een – voorlopig – nieuwe plek in het Kolverniershof.

De plafondschildering ‘De goden op de Olympusberg’ krijgt een nieuwe plek in het Kolverniershof, onderdeel van het Rubenianum in Antwerpen. Vanaf vrijdag zal het gerestaureerde kunstwerk uit het huis Den Wolsack schitteren aan het plafond van het Kolverniershof. Daar zal het drie jaar lang te bewonderen zijn.

De plafondschildering, die oorspronkelijk gemaakt is voor de Hofkamer van het huis Den Wolsack, kwam na restauratie via uitzonderlijk transport over naar het Rubenianum en blijft daar tot de restauratie van de Hofkamer zelf voltooid is.

Eigenaar van het huis Den Wolsack en van de plafondschildering is Erfgoed Vlaanderen. Zij staan ook in voor de coördinatie. Het plafondstuk is het grootste in zijn soort in Vlaanderen en stamt uit de achttiende eeuw. De maker ervan bleef anoniem.

De restauratie, afgerond in februari, gaf het doek zijn oorspronkelijke kleurenpracht terug. Enkele negentiende eeuwse overschilderingen van halfnaakte figuren werden weggenomen en brengen het werk opnieuw dichterbij zijn oorspronkelijke verschijningsvorm.

Historische locatie

In het Kolveniershof werd een historische locatie met uitstraling gevonden in het hart van de stad die een tijdelijk onderkomen kan bieden aan het gevaarte van 13 op 5 meter. Het Kolveniershof is de in oorsprong zeventiende eeuwse ontvangstzaal van het Rubenianum, de studie- en documentatiedienst over Rubens en de kunst van zijn tijd.

Bezoekers kunnen het monumentale plafondstuk tijdens de kantooruren komen bewonderen in het Rubenianum, individueel of met een gids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content