Girls’-actrice Jemima Kirke over vrouwen in kunstwereld

Jemima Kirke, een van de hoofdrolspeelsters uit ‘Girls’, heeft samen met de kunstinstelling Tate een filmpje gemaakt over vrouwen en kunst. ‘Er waren altijd al vrouwelijke kunstenaars, maar het waren de mannen die de geschiedenisboeken schreven.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Als we de kunstgeschiedenisboeken en collecties in musea moeten geloven, staan vrouwen zelden of nooit achter de schildersezel. Ze zijn dan wel fascinerende muzes, de ontwerpfase en het uitgevoerde werk gebeurt in de regel door een man. Zelfs in de 21e eeuw was het aantal vrouwelijke kunstenaars in toonaangevende musea bedroevend laag.

Daarom sloegen Britse actrice Jemima Kirke en de kunstgigant Tate – bekend van musea als Tate Modern en Tate Gallery – de handen in elkaar en monteerden een video over kunstenaressen doorheen de geschiedenis die nooit uit de schaduw konden treden. Zo was er in de 17e eeuw Judith Leyster, een Nederlandse schilderes wier faam enkel rees toen enkele schilderijen van Frans Hals van haar hand bleken te zijn. Of Margaret Harrison, wier tentoonstelling in Londen in de jaren 70 onverbiddelijk werd stopgezet voor een tekening van Hugh Hefner als playbunny.

Met een eenvoudig en leutig overzicht, maken Kirke en Tate ons dus attent op enkele onterecht vergeten bladzijden. Het resultaat van het project vindt u hier:(LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content