Geridderde Jan Lauwers: Minister Schauvliege was er niet

Theatermaker Jan Lauwers kreeg als eerste Belg een ereteken voor verdienste aan Oostenrijk: “Een enorme eer en dus des te pijnlijker dat er niemand van de Vlaamse regering was.” Volgens minister Joke Schauvliege (CD&V) was ze officieel verontschuldigd op de uitreiking.

Afgelopen maandag kreeg theatermaker Jan Lauwers, oprichter van het gezelschap Needcompany, in Wenen het ‘Gouden Ereteken voor de Verdienste aan de Republiek Oostenrijk’, uit handen van de Oostenrijkse minister van Cultuur Claudia Schmied. “Een enorme eer”, aldus Lauwers, “en het is ook de eerste keer dat een Belgische kunstenaar het ereteken krijgt.’
Daarom was het des te pijnlijker dat er niemand van de Vlaamse regering aanwezig was.

Bij de overhandiging in het Akademietheater zouden normaal de Belgische ambassadeur Frank Recker en Vlaamse Vertegenwoordiger André Hebbelinck geweest zijn, maar die moesten verstek laten gaan. Minister van Cultuur Joke Schauvliege was er evenmin. “Nochtans was de Oostenrijkse minister persoonlijk naar Vlaanderen gekomen om een uitnodiging te overhandigen”, zegt Lauwers, “De minister is echter niet gekomen.”
Naar verluidt was men in Oostenrijk redelijk beledigd. Matthias Hartmann (intendant van het Burgtheater van Wenen; nvdr.) gaf een toespraak en daarin bedankte hij de Oostenrijkse regering voor de onderscheiding. ‘Ik had ook de Vlaamse regering willen bedanken’, voegde hij eraan toe, ‘maar die is hier toch niet.'”

Lauwers: ‘Oostenrijk knokt voor cultuur, Vlaanderen niet’

Volgens Lauwers zegt de afwezigheid “veel over het verschil tussen het cultuurbeleid van de twee landen: in Oostenrijk zijn ze aan het knokken om cultuur zoveel mogelijk kansen te geven, in Vlaanderen voelen we dat te weinig.” Needcompany is sinds 2009 artist-in-residence in het Burgtheater. Het gezelschap bracht maandag ook de eerste lezing van het nieuwe stuk Marktplaats 76, dat Lauwers schreef in opdracht van het Weense theater en dat in september in première gaat tijdens de Ruhrtriennale.

Kabinet Schauvliege: ‘Minister wel verontschuldigd’

In een reactie zegt het kabinet van Joke Schauvliege dat de minister van Cultuur wel verontschuldigd werd. “Bovendien heeft de minister eind november op de Europese Raad Cultuur haar Oostenrijkse collega bedankt. Kabinetsadviseur Hugo De Greef was wel aanwezig maandagavond in Oostenrijk bij de plechtigheid en hij heeft over enig ongenoegen ten aanzien van de minister niets opgevangen. Wel over het feit dat de Vlaamse vertegenwoordiger André Hebbelinck er niet was, hoewel zijn aanwezigheid aangekondigd was.” De minister heeft Jan Lauwers deze week een brief gestuurd met daarin haar felicitaties. (S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content