Gerard Mortier overleden

© Belga

De Gentse opera-intendant Gerard Mortier (70) is in de nacht van zaterdag op zondag overleden.

Gerard Mortier is op 25 november 1943 geboren in de Gentse volkswijk Muide, als zoon van een bakker. Na zijn Grieks-Latijnse studies bij de jezuïeten van het Gentse Sint-Barbaracollege, gaat hij rechten studeren aan de Gentse universiteit. In 1966 behaalt hij er een doctoraat in de rechten, in 1967 een licentiaat in de communicatiewetenschappen. Van 1968 tot 1972 werkt hij als assistent van Jan Briers sr., die toen directeur was van het Festival van Vlaanderen.

In die periode legt hij zijn eerste contacten met grote internationale orkesten en de opera’s van Keulen, Dusseldorf, Frankfurt, Praag en Sofia. Voor het eerst worden recitals van Lieder en internationale creaties op het Festival gespeeld. Vanaf 1970 houdt hij zich bezig met een project dat de Vlaamse opera’s moet reorganiseren. Het doel is een fusie tussen de Gentse en de Antwerpse opera. Wanneer blijkt dat beide opera’s zo goed als failliet zijn, is de fusie een feit. Mortier wordt intendant van het nieuwe instituut dat uit de fusie is voortgevloeid, de Vlaamse Opera Stichting (VLOS).

Nog in de jaren 70 is hij verantwoordelijk voor de artistieke planning bij de “Deutsche Oper am Rhein” in Dusseldorf, adjunct-directeur bij de opera van Frankfurt en directeur van de artistieke productie in Hamburg. In 1979 is hij ook technisch raadgever bij de programmatie van de opera van Parijs. Van 1981 tot 1992 is Mortier algemeen directeur van de Brusselse Muntschouwburg. Onder zijn leiderschap groeit de Munt opnieuw uit tot een opera met internationale erkenning. Van 28 augustus 1989 tot de zomer van 2001 is Gerard Mortier directeur van de Salzburger Festspiele in Oostenrijk. Hij is ook de grote bezieler achter het project van het Forum voor Muziek, Dans en Beeldcultuur in Gent

In november 2001 is Mortier benoemd tot “afgevaardigd directeur” van de Parijse opera en tussen 2004 en 2009 is hij er directeur. Van 2002 tot 2004 is hij ook intendant van de Ruhrtriënnale in Noordrijn-Westfalen. Vanaf 2009 zou Mortier de New York City Opera leiden, maar uiteindelijk bedankt hij voor die opdracht als blijkt dat de toegezegde budgetten niet beschikbaar zijn. Mortier is sinds 2010 actief bij het Teatro Real de Madrid, eerst als artistiek directeur en sinds eind september 2013 als adviseur. Zijn contract als artistiek directeur liep oorspronkelijk nog tot 2016. De Madrileense opera besliste in september de Catalaan Joan Matabosch als zijn opvolger te benoemen, maar Mortier weigerde plaats te ruimen. “Men kan me niet buitengooien”, zei Mortier toen.

Begin februari 2014 geeft hij nog een interview aan The New York Times. Daarin zegt hij “veranderd” te zijn. “Ja, ik vecht altijd”, zegt hij over zijn carrière als intendant. Over zijn gezondheidstoestand zegt hij dat de vooruitzichten onzeker zijn. “Het is een heel kwaadaardige kanker, maar gelukkig werd de kanker vroeg opgemerkt. Ik ga nu voor een nieuwe behandeling naar Moskou. Ik doe alles wat ik kan. Het enige wat nu telt voor mij is dat ik intellectueel bezig kan zijn.” Op 21 maart zou hij een eredoctoraat krijgen aan de Gense Universiteit. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content