Genomineerden voor Museumprijs zijn bekend

© Belga

De Museumprijs, die dit jaar voor de negende keer een Vlaams, Brussels en Waals museum bekroont met 5.000 euro elk, heeft de vijftien genomineerden bekendgemaakt. Voor Vlaanderen werden onder andere het Red Star Line Museum, het Gallo-Romeins Museum en het Belle Epoque museum genomineerd.

De belangrijkste selectiecriteria voor de prijs zijn publieksvernieuwing en publieksbetrokkenheid. Een eindjury kiest de winnaars, maar daarnaast is er ook een Publieksprijs en een Prijs van de Kinderjury. Die worden op 3 juni bekendgemaakt in het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum.

Vorig jaar won voor Vlaanderen het Gentse Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT), voor Brussel het Muziekinstrumentenmuseum en voor Wallonië het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée (La Louvière).

De shortlist

Voor Vlaanderen zijn het Belle Epoque Centrum (Blankenberge), het Groeningemuseum (Brugge), het Kasteel van Gaasbeek, het Provinciaal Gallo-Romeins Museum (Tongeren) en het Antwerpse Red Star Line Museum genomineerd. Voor Brussel gaat het om Autoworld, Bibliotheca Wittockiana, Fin-de-Siècle Museum, Museum van de Stad Brussel en het René Magritte Huis-Museum. In Wallonië zijn de gelukkigen het Musée des Arts Contemporains (Hornu), Musée des Beaux-Arts (Bergen), Musée des Beaux-Arts (Luik), Musée provincial Félicien Rops (Namen) en het Musée Wellington in Waterloo.

Die vijftien werden genomineerd door een jury van een vijfhonderdtal mensen. Wie voor de Publieksprijs of de Prijs van de Kinderjury stemt, kan zelf een prijs winnen. Stemmen kan tot 27 mei, op www.museumprijs.be. De jaarlijkse bekroning is een initiatief van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, een tijdschrift, en het advocatenkantoor Linklaters. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content