Genomineerden Taalunie Toneelschrijfprijs 2011 bekend

Paul Pourveur, Alex Van Warmerdam en Peer Wittenbols zijn de kanshebbers. En Fabre spreekt de Taalunie Toneellezing uit.

De toneelschrijvers Paul Pourveur, Alex van Warmerdam en Peer Wittenbols zijn genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011. Deze prijs voor de beste toneeltekst van het afgelopen seizoen bedraagt € 10.000.

De tijd als hoofdrolspeler

‘Opvallend veel ingezonden theaterteksten zitten dicht op de huid van de tijd. Toneelschrijvers snijden actuele en grote thema’s aan’. Dat verklaarde de jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs bij de bekendmaking van de genomineerde teksten voor de editie 2011. De teksten waarop de jury haar keuze liet vallen zijn: Plot your city van Paul Pourveur, Bij het kanaal naar links van Alex van Warmerdam en Waakhondje van Peer Wittenbols. Pourveur onderzoekt in zijn tekst de stad als levensfilosofie. Het Zuidelijk Toneel voerde de tekst als een locatietheater annex stadswandeling op. Van Warmerdam analyseert de complexe relaties tussen mensen die met en naast elkaar wonen. De tekst werd succesvol geënsceneerd door Toneelhuis, in coproductie met Van Warmerdams gezelschap Mexicaanse hond. En Wittenbols schreef met Waakhondje een hartverscheurend mooie en glasheldere jeugdtheatertekst over rouwen.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestaat dit jaar uit acteur Michel Sluysmans van onder andere Annette Speelt en Het Nationale Toneel, schrijfster en 2010-laureaat Lot Vekemans en regisseur Simon De Vos van sermoen en HETPALEIS.

Winnaar

De winnaar wordt bekend gemaakt op 21 november 2011 in Passa Porta in Brussel. Jan Fabre houdt bij die gelegenheid de jaarlijkse Taalunie Toneellezing. Studenten van zeven theateropleidingen in Nederland en Vlaanderen kiezen hun eigen winnaar en reiken hun eigen prijs uit.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Vorig jaar kreeg Lot Vekemans de prijs voor haar tekst Gif. “Vekemans weet het hart recht te treffen met deze prachtige dialoog over twee mensen, die eerst een kind verloren hebben, toen zichzelf en toen elkaar”, was het oordeel van de jury.

Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Taalunie organiseert de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theater Instituut Nederland en Het beschrijf.

Els Van Steenberghe

Meer info: http://taalunieversum.org/literatuur/taalunie_toneelschrijfprijs/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content