Game of Thrones: wie zien we nooit meer terug?

Game Of Thrones © gf

George R.R. Martin en de overige schrijvers van de befaamde Game of Thrones-serie hebben er nooit voor teruggedeinsd geliefde (maar eveneens ook gehate) personages naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Dit zijn de ongelukkigen die we in seizoen vijf vaarwel zwaaiden.

Shireen Baratheon

Aflevering negen is in de GOT-geschiedenis altijd al de meest spectaculaire uit het seizoen geweest. Van Eddard ‘Ned’ Stark die zijn hoofd verliest tot de oorlog van Blackwater Bay tussen King’s Landing en het leger van Stannis Baratheon. Seizoen drie choqueerde de wereld met The Red Wedding en in numero vier verliest Jon Snow zijn roodharige wilde.

Game of Thrones
Game of Thrones© .

In seizoen vijf is Shireen Baratheon aan de beurt. Misschien niet zo’n dominerend personage, maar haar dood is daarom niet minder gruwelijk. Zeker omdat ze een van de weinige in de reeks is met een oprecht gouden hart. Stannis, wanhopig door de nakende winter, offert zijn enige erfgename aan The Lord of Light. Terwijl de piepjonge Shireen verkoolt op de brandstapel, probeert moeder Selyse haar wanhopig te redden. Stannis staat erbij en kijkt ernaar, zichzelf ervan overtuigend dat hij geen keuze had.

Mance Rayder

Game of Thrones
Game of Thrones© .

Nu Stannis zich bekeerd heeft tot de religie van The Lord of Light lijkt de brandstapel wel zijn favoriete executiemiddel. Mance Rayder, de leider die er voor het eerst in slaagde de Wildlings te verenigen in een poging voorbij de muur te vluchten, weigert te buigen voor de zelfgekroonde koning. Als straf bindt Stannis hem aan een houten paal waarop de vlammen lustig aan Rayders lichaam likken. Jon Snow, verteerd door medelijden, plant een pijl in het hart van Mance om hem zo uit zijn lijden te verlossen.

Janos Slynt

Game of Thrones
Game of Thrones© .

Een minder nobele daad van ‘de kraai’ is de onthoofding van Janos Slynt. Als Snow het schopt tot aanvoerder van de Night’s Watch, ondermijnt Slynt als eerste zijn gezag. Dat had hij beter niet gedaan, want het kost hem, letterlijk zijn hoofd. Het doet ook weinig goed aan Snows populariteitsmeter. Als Aemon Targaryen dan nog eens zijn laatste adem uitblaast, is Snow stilaan “zijn vrienden aan het verliezen”, zoals Alliser Thorne fijntjes in het oor van Sam Tarly fluistert.

Hizdahr Zo Loraq

Game of Thrones
Game of Thrones© .

Wie er nog de pijp aan Maarten geeft? Daenerys hubbie-to-be Hizdahr Zo Loraq, voormalige slavenhandelaar van Meereen. Jammer, maar helaas, nog voor ze de woorden ‘ja, ik wil’ hebben kunnen uiten, wordt Zo Loraq neergestoken door de Sons of the Harpy tijdens de gevechten in de arena.

Ser Barristan Selmy

Game of Thrones
Game of Thrones© .

Die bende moordenaars maken het leven van The Queen of Dragons er niet gemakkelijker op. Ook haar nobelste adviseur Ser Barristan Selmy valt ten prooi aan hun slachtpartijen. Daenerys moest echter niet lang op zoek naar een vervanger, want daar kwam Tyrion Lannister al aangewandeld.

Een tot nu toe verbazingwekkend kort doodslijstje, kijkend naar het traditiegetrouw moorddadig karakter van Game of Thrones. Laten we niet te vroeg spreken. De seizoenfinale komt er nog aan. (FDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content