Expressie en kleur typeren Charlotte Schleiffert

© Charlotte Schleiffert

Wie houdt van kleurrijke en expressieve schilderkunst kan vanaf 10 september het werk van Charlotte Schleiffert in het Nederlandse museum Het Domein gaan opzoeken.

Museum Het Domein in Nederland presenteert een omvangrijke tentoonstelling van het recente werk van Charlotte Schleiffert. De kunstenares verwierf internationale bekendheid met haar zeer expressieve tekeningen en schilderijen met felle kleuren, imposante formaten en onconventioneel materiaalgebruik als nepbont en plakplastic.

Rozen en pistolen vormt de eerste museumsolo van Schleifferts werk sinds haar tentoonstelling Feel No Shame in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, in 2004. Een constante in haar tekeningen en schilderijen sinds die tijd zijn de hybridische wezens die erin opduiken. Ze verenigen verschillende culturen, tijden en geslachten in zich. ‘Ik wil een mix maken van tijden en locaties. Mijn figuren zijn niet altijd even happy met hun leven en dromen van een alternatief. Ze belichamen het verlangen naar een andere wereld’, aldus Schleiffert. Reizen blijven een belangrijke bron van inspiratie voor haar onderwerp- en materiaalkeuze.

Opvallend aan het nieuwe werk is ook dat Schleiffert zich in toenemende mate als beeldhouwer manifesteert. Terwijl zij haar vroegere schilderijen al vaak voorzag van driedimensionale toevoegingen, zo gaan in haar recente werk amorfe gipsen objecten en assemblages een meer zelfstandige rol spelen. Nieuw zijn ook vrijwel geheel abstracte schilderijen op klein formaat, waar het schilderplezier vanaf spat.

Aankaarten wereldproblematiek

De tentoonstellingstitel Rozen en pistolen is programmatisch voor de inhoud. Het persoonlijke en het politieke zijn telkens nauw met elkaar verbonden in Schleifferts werk. In haar recente tekeningen en schilderijen worden schijnbaar lieflijke voorstellingen met bloemmotieven afgewisseld door scènes die een sterk geëngageerd karakter hebben. Verschillende recente tekeningenseries zijn geënt op beeldmateriaal dat Schleiffert aantreft in kranten en tijdschriften. Met dergelijke tekeningen poogt zij om prangende vraagstukken te onttrekken aan de vluchtigheid van de hedendaagse media.

Op basis van persoonlijke betrokkenheid geeft Schleiffert in haar werk vlammend commentaar op de wereldproblematiek. ‘Mijn woede over misbruik van macht, over onrecht en hypocrisie, zet me aan het werk. Ik ben ergens heftig tegen of voel een enorme agressie. Dan moet er een schilderij worden gemaakt’, stelde zij ooit in een interview.

Nieuwe muurschildering
De tentoonstelling in Het Domein is vooral gewijd aan Schleifferts werk van de laatste drie jaar en andere zelden of nooit eerder getoonde werken. Als onderdeel van de tentoonstelling zal de kunstenares een nieuwe muurschildering realiseren. (INM)

Charlotte Schleiffert, Rozen en pistolen, 10 september 2011 – 8 januari 2012, Museum Het Domein Sittard (NL).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content