Ensors Brussel en Oostende al wandelend ontdekken

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de geboorte van James Ensor heeft de Erfgoedcel Brussel twee wandelgidsen samengesteld.

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de geboorte van James Ensor (1860-1949) heeft de Erfgoedcel Brussel onder de noemer “James’ strapatsen” twee gezinsvriendelijke wandelingen in Brussel en Oostende uitgedokterd met doe-opdrachten voor kinderen. Beide wandelgidsen zijn maandag voorgesteld in het Goudblommeke in Papier in Brussel.

De Erfgoedcel Brussel heeft de leefwereld van Ensor gebruikt om het culturele erfgoed van Brussel en Oostende met elkaar te linken. Beide steden waren fundamentele voedingsbodems voor zijn schilderijen.

Bij het wandelparcours in Brussel staan de thema’s kunst, politiek en maatschappij centraal en in Oostende ligt het accent op vermaak en de eetcultuur. De term “strapatsen” verwijst naar buitensporigheden.

De gratis wandelgidsen werden uitgewerkt door de vzw Korei. Pieter Fannes maakte de tekeningen en illustraties en liet zich inspireren door Ensors schilderijen. Annabelle Nuyttens zorgde voor de tekst, foto’s en opdrachten.

Karikatuur

In beide wandelgidsen zijn literaire bijdragen geïntegreerd van zes auteurs, met name van Eva Cox en Bart Koubaa voor Oostende en van Frank Decrits, Marc Didden, Gerda Dendooven en Oscar Vanden Boogaerd voor Brussel.

“Ensors wapen is de karikatuur waaraan niemand ontkomt. Naast zijn schilderijen schreef hij knotsgekke, predadaïstische spotreden. Tijdens deze wandelingen komt ook zijn literair talent aan bod”, verduidelijkt Bert Schreurs, adjunct-kabinetschef van Bruno De Lille (Groen! ). De Lille is als collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Cultuur en steunt het initiatief.

De wandelgidsen zijn ook de uitvalsbasis voor een literaire brunch in Passa Porta op 17 oktober en een middagwandeling van Broodje Brussel op 28 oktober. Bovendien loopt vanaf 7 oktober in het Brusselse ING Cultuurcentrum de tentoonstelling ‘Ensor ontmaskerd’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content