Eeuwenlange relatie Europa en Azië onder de loep

© Laos National Museum

Ruim 300 objecten belichten 2500 jaar van uitwisseling tussen Europa en Azië.

Al eeuwenlang vormen de handelsroutes niet alleen het decor voor de handel in specerijen en exotische producten, maar ook voor de verspreiding van religies en culturen. Daarom is ‘A Passage to Asia’ in Bozar opgebouwd rond de thema’s handel en religie.

In de eerste zalen ligt de focus vooral op handel. Zo komt onder andere de Zijderoute, die China over land met Rome verbond, aan bod. Maar ook de scheepvaartroutes en belangrijke havens langs de kunsten van bijvoorbeeld de Rode Zee en India worden belicht. Zowel over land als over zee werden heel wat commerciële goederen, zoals thee, specerijen en wierook, duizenden kilometers vervoerd.

Via oude kaarten en geïllustreerde reisverhalen krijgt de toeschouwer inzicht in de toenmalige reisomstandigheden. Maar ook de kruiken, waarin de goederen vervoerd werden, worden belicht. Dat niet elke reis even goed afliep, blijkt op het einde van de expo. Voorwerpen die gevonden zijn via onderwaterarcheologie in gezonden scheepswrakken worden er tentoongesteld.

ASEM-top

In het spoor van de tastbare goederen wisselden de continenten langs die handelsroutes ook cultuur en religie uit. Zo besteedt ‘A Passage to Asia’ uitgebreid aandacht aan de invloeden tussen de grote godsdiensten zoals het Boeddhisme, het Hindoeïsme, het Christendom en de Islam. Driehonderd objecten vertellen het verhaal van de commerciële en culturele uitwisseling tussen Azië en Europa, ook wel Eurazië genoemd.

Aanleiding voor de expo vormt de 8e ASEM-top, die op 4 en 5 oktober in Brussel plaatsvindt. Curatoren Jan Van Alphen en Kenson Kwok gingen voor ‘A Passage to Asia’ dan ook snuisteren in het culturele erfgoed van de zestien Aziatische landen, die tot de politiek-economische organisatie ‘Asia-Europe Meeting’ behoren.

Elien Haentjens

‘A Passage to Asia’, tot 10 oktober in de Brusselse Bozar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content