Eerste steen Red Star Line-museum gelegd

© RSL

Met de eerstesteenlegging zijn de restauratiewerken aan het Red Star Line | People on the Move-museum officieel gestart. De Antwerpse migratiegeschiedenis moet er tegen 2012 een nieuwe toekomst krijgen.

Met de eerstesteenlegging zijn de restauratiewerken aan het Red Star Line | People on the Move-museum officieel gestart. De Antwerpse migratiegeschiedenis moet er tegen 2012 een nieuwe toekomst krijgen.

“Het is een onbeschrijfelijke ervaring te weten dat de nalatenschap van mijn grootvader nieuw leven wordt ingeblazen met de oprichting van het Red Star Line-museum”, stelt Rufus Griscom, achterkleinzoon van Clement A. Griscom, oprichter van de Red Star Line-rederij. Die scheepvaartmaatschappij bracht tussen 1873 en 1934 meer dan twee miljoen passagiers van de Scheldestad naar de ‘nieuwe wereld’.

Hun verhaal zal terug tot leven komen in het vernieuwde Red Star Line-museum. Het museum zal een verhaal vertellen over schepen en migratie, maar vooral over mensen. Aangezien migratie nog steeds een actueel thema is, focust het museum niet alleen op het verleden, maar besteedt het ook aandacht aan het heden.

Qua locatie is gekozen voor de voormalige gebouwen van de Red Star Line aan de Antwerpse Rijnkaai. Door de gebouwen opnieuw toegankelijk te maken voor het publiek wil men ze bewaren als stille getuigen van de emigratiestroom en als internationale erfgoedlocatie.

Moderne toetsen

Voor de restauratie van de beschermde gebouwen is het New Yorkse architectenbureau Beyer Blinder Belle ingeschakeld. Niet toevallig, want ze restaureerden eerder al het Ellis Island Immigration Museum in New York. Alle migranten moesten vroeger langs daar passeren om de ‘nieuwe wereld’ te kunnen betreden.

“Voor ons is de authenticiteit van een gebouw heel belangrijk. We laten ons leiden door de oude elementen die nog in de gebouwen aanwezig zijn. Deze behouden en restaureren we, maar we trachten niet om onherstelbare details terug nieuw te maken. Zo creëren we een nieuw museum met moderne toetsen en heel veel geschiedenis.”

“Daarom was het voor ons ook van het begin duidelijk dat er opnieuw een verticale blikvanger moest komen. De uitkijktoren die we ontwierpen is een modern element dat verwijst naar de oude schoorsteen, het laatste herkenningspunt voor de vele migranten”, John Belle, Founding Partner Beyer Blinder Belle Architects & Planners LLP.

Als alles volgens plan verloopt, opent het nieuwe Red Star Line | People on the Move-museum in 2012 op het Antwerpse Eilandje de deuren.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content