Een kwarteeuw Mr. Bean in 25 dolle weetjes

Mr. Bean © gf

Het stuntelige slapstick alter ego van Rowan Atkinson viert dit jaar zijn vijfentwintigste verjaardag met een wederoptreden op de benefietshow Comic Relief. Wij blikken in 25 geinige wistjedatjes terug op een kwarteeuw Mr. Bean.

1. Rowan Atkinson behaalde aan The Queen’s College in Oxford zijn Master of Science in het ingenieurschap, maar heeft daarmee tot op heden geen enkel technisch of natuurwetenschappelijk probleem opgelost.

2. Eigenlijk vierde het personage enkele jaren geleden al zijn vijfentwintigste verjaardag, aangezien Atkinson begin jaren tachtig op het kunstfestival Edinburgh Fringe al in de huid van zijn klungelige personage kroop. Pas in 1990 verscheen Bean op het scherm.

3. Tot de eerste uitzending in januari 1990 lag de naam van het personage niet vast. In voorafgaande zaalshows experimenteerde Atkinson ook met andere groentenamen zoals ‘Mr. Cauliflower’.

4. De scenaristen van de reeks haalden hun mosterd bij de Franse slapstickacteur Jacques Tati, die in de zes films waarin hij ooit een rol had gelijkaardige typetjes neerzette.

5. Mr. Bean spreekt zelden tot nooit en beperkt zich tot het mompelen van enkele woorden. In het echte leven stottert Atkinson vaak, waardoor hij slechts sporadisch interviews wenst te geven.

6. In geen enkele aflevering wordt zijn voornaam of beroep vermeld. Hij noemt zich steeds ‘Bean’. In de film Bean (1997) staat op zijn paspoort bij voornaam gewoonweg ‘Mr.’, terwijl daar in Mr. Bean’s Holiday (2007) zijn echte voornaam ‘Rowan’ opgegeven staat.

7. Hij woont in een flat op Arbour Road 12 in het Londense district Highbury.

8. Beans partner verschijnt slechts in drie afleveringen en staat in de credits steeds vermeld onder de naam ‘girlfriend’, terwijl ze in de reeks meermaals ‘Irma’ wordt genoemd. Uit het spin-off boek Mr. Beans Diary (1993) blijkt dat Bean haar ontmoette in een bibliotheek.

9. Irma wordt vertolkt door Matilda Ziegler, die in de overige afleveringen ook een barmeid, moeder en politieagente speelt.

10. De beste vriend van Mr. Bean is zijn teddybeer. Bean pretendeert dat de knuffel een levend wezen is. Zo koopt onder andere hij kerstcadeaus voor zijn pluchen makker.

11. De reeks werd al in 245 verschillende landen op televisie uitgezonden.

12. “The Trouble with Mr. Bean” is de wereldwijd best bekeken aflevering op televisie. Maar liefst 18.740.000 mensen zagen de aflevering in prime time.

13. De reeks won in 1990 de Gouden Roos, de prijs voor het beste entertainmentprogramma ter wereld. In 2010 en 2013 won de Vlaamse Mediamaatschappij de Gouden Roos voor beste humoristisch programma en dit voor respectievelijk Benidorm Bastards en Wat Als?.

14. Hoewel hij in de televisiereeks met een British Meyland Mini rijdt, is Atkinson een gepassioneerd liefhebber van racewagens. Zo is hij onder meer in het bezit van een McLaren F1, Audi A8, Aston Martin, Honda NSX en Honda Civic Hybrid. De McLaren en de Audi reed hij echter al in de prak.

15. In de eerste afleveringen reed Mr. Bean met een oranje BMC Mini, maar Atkinson reed ook die wagen buiten beeld in de vernieling. Ter vervanging kroop hij dus achter het stuur van een citroengele Mini.

16. De Mini verscheen ook eenmalig in een videogame. In Resident Evil 2 staat de wagen om onbekende redenen langs de weg geparkeerd.

17. Atkinson is naast comedian en acteur ook journalist. Zo schreef hij in het verleden al meermaals artikels voor Britse automagazines.

18. Mr. Bean dook op in twee videoclips. Hij had een rolletje in ‘Hale and Pace’ van The Stonk en in ‘Pictures of You’ van Boyzone, dat gebruikt werd als soundtrack voor de eerste Beanfilm.

19. Onder vrienden wordt Atkinson simpelweg ‘Row’ genoemd, als afkorting van zijn voornaam.

20. Naast zijn televisiewerk acteerde Atkinson ook in de musical Oliver! Hij kreeg daarin de rol van Fagin, maar moest halverwege de opnames vanwege een hernia afhaken.

21. Atkinson redde ooit het leven van zijn vrouw en twee kinderen. Tijdens een vlucht met zijn privéjet, kreeg de piloot een beroerte. Atkinson nam als onervaren piloot het stuur over en zette het toestel veilig aan de grond.

22. In het verleden werden sommige politici in negatieve zin met Mr. Bean vergeleken. Zo denkt Homer Simpson in The Simpsons dat de Britse ex-premier Tony Blair Mr. Bean is. Daarnaast wordt Labourleider Ed Miliband in sommige stripverhalen als Mr. Bean afgebeeld en ook in Spanje werd voormalig premier José Zapatero omwille van zijn bizarre gelaatsuitdrukkingen meermaals Mr. Bean genoemd in de media.

23. De laatste keer dat Atkinson het witte hemd, rode das en typische tweed jacket van Mr. Bean droeg, was tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Hij speelde op synthesizer één noot van Vangelis’ Chariots of Fire.

24. In maart zal Atkinson voor het eerst in drie jaar nog eens in de huid van zijn alter ego kruipen. Op het jaarlijkse benefietevent Comic Relief, waarbij speciaal verkorte afleveringen van populaire comedyprogramma’s vertoond worden, krijgt hij een rolletje.

25. Ter ere van zijn vijfentwintigste verjaardag zullen alle afleveringen in maart dit jaar in een speciale Blu Ray en dvd-verzamelbox verschijnen, waar ook nooit vertoonde sketches bijzitten.

(JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content