Een blik op Retropolis

Vrijdag 31 augustus gaat het vintage festival Retropolis van start. Knack Focus sprak met vier presentatoren die u een weekend lang meenemen naar de roaring twenties, fabulous fifties en swinging sixties.

Vrijdag 31 augustus gaat het vintage festival Retropolis van start. Knack Focus sprak met vier presentatoren – ‘de cafébazen van het feest’ – die u een weekend lang meenemen naar de roaring twenties, fabulous fifties en swinging sixties. Eerst laten we Ben Mouling aan het woord, creatief directeur van Radio Modern en medeorganisator van Retropolis.

Vrijdag, klokslag 18 uur – naar retronormen het perfecte aanvangsuur voor een old fashioned night out – , zetten The Boppin’ Benvis Brothers de kick-off party van Retropolis in. De eerste editie van het nieuwbakken vintagefestival dompelt bezoekers drie dagen onder in de muziek-en entertainementwereld van de jaren twintig tot zestig.

Een retro mijnsite


C-mine in Genk, een artistieke site gevestigd op de fundamenten van een oude steenkoolmijn, doet dienst als decor. ‘Een ideale omgeving’, vindt Ben Mouling, creatief directeur van Radio Modern, medeorganisator van Retropolis en bekend als zijn flitsend alterego Benny Blue. ‘We wilden een locatie die bijdroeg aan het karakter van Retropolis, zoals de Roma, Vooruit en de Handelsbeurs dat voor onze Radio Modern-feestjes doen. Een volledig festivaldomein uitbouwen zag de organisatie niet zitten. Daarom kozen we voor de indrukwekkende voormalige mijnsite C-mine in Genk. De oude mijnschachten, turbines en energiegebouwen weerspiegelen samen met de moderne technieken de hedendaagse vintagewereld waar Retropolis voor staat.’


Retropolis is het eerste echte vintage festival op het Europese vasteland. In Engeland vindt jaarlijks Vintage at Goodwood plaats, maar daarbuiten brengt geen enkel ander Europees festival de roaring twenties, fabulous fifties en swinging sixties samen. ‘Retropolis wil een stad of pretpark creëren waar mensen die gepassioneerd zijn door retro en vintage, zich volledig kunnen uitleven. In verschillende wijken en buurten maken bezoekers kennis met de meest uiteenlopende subculturen, van fiftiesrockers tot sixtiesmods’.

Van charleston tot Mad Men-stijl


De organisatie achter dit nieuwe project is Neo Retro, een in oorsprong Frans boekingsbureau voor allerlei vormen van vintage entertainment. Sinds kort is ook Radio Modern, de Antwerps-Gentse gangmaker van swingfeesten, bij dit agentschap ondergebracht. ‘Op Retropolis hebben alle vaste concepten van Neo Retro een eigen plaats. Vrijdag is er een fiftiesfeest van Radio Modern met de rijzende retroster Si Cranstoun als headliner. In de theaterzaal van het C-Mine cultuurcentrum vindt diezelfde avond een burlesqueshow van Follie Follies plaats.’


‘Zaterdag is het feest vanaf de vroege namiddag tot drie uur ’s nachts’, gaat Mouling verder, ‘het retrobal van Radio Modern wordt na enkele uren omgetoverd in de sixties club Radio-A-GoGo; de danslessen van Modern Times worden vervangen door de elektroswing van Radio Ultra Modern. Daarnaast kunnen bezoekers opnieuw kijken naar het Burlesquespektakel van Follie Follies’.


Maar Retropolis brengt meer dan muziek en Burlesque: ladies kunnen zowel vrijdag als zaterdag voor een heuse vintagestyling terecht bij de Beauty Boudoirvan de Modernettes, rasechte dandy’s mogen voor een retro scheerbeurt aankloppen bij een professionele barbershop. Zondag is er een vintagemarkt, waar heel wat platen, kledij en meubilair te koop worden aangeboden.


‘Retropolis wil, van de charleston naar de wereld van Mad Men, de ’tijd van toen’ in al zijn aspecten doen herleven.’ (AVL)

v

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content