Echtgenoot Wendy Van Wanten eist excuses van de VRT

Frans Vancoppenolle wil dat de openbare omroep zich verontschuldigt voor de uitspraken van koningin Paola in de fictiereeks ‘Albert II’, waarin ze zijn vrouw ‘een hoer’ noemt.

‘Hoer.’ Dat ene woord van koningin Paola (gespeeld door Veerle Eyckermans) aan het adres van Wendy Van Wanten in de derde aflevering van ‘Albert II’ ligt bij Frans Vancoppenolle nog altijd zwaar op de maag. Dat blijkt uit een open brief dat hij in Het Laatste Nieuws liet publiceren.

‘Ik voel me boos, treurig, machteloos, radeloos en gekwetst. Mijn echtgenote, die ik zo graag zie, lijdt erg veel pijn nu zij voor het oog van 1,2 miljoen mensen in uw serie omschreven werd als ‘hoer”, schrijft hij. ‘Ben ik wel een goede papa als ik laat gebeuren dat hun mama ‘hoer’ genoemd wordt?’, klinkt het nog.

Vancoppenolle windt er geen doekjes om. Hij eist excuses van de programmamakers en van de openbare omroep. Komen die niet, dan zal hij verdere stappen ondernemen. Hij geeft alvast de eerste voorzet: ‘Misschien moeten ze iets zeggen als: ‘Wij, programmamakers van ‘Albert II’ beseffen dat het niet nodig was geweest Iris Vandenkerckhove te bestempelen als hoer. We vermoeden zelfs dat onze Koningin nooit zulk oordeel over Mevrouw Vandenkerckhove zou vellen en dat het perfect mogelijk was geweest haar tegen prins Laurent te laten zeggen dat Iris ‘geen dame van stand was”, zegt hij in de open brief.

Vancoppenolle wil ook dat de scène waarin ‘het woord’ is gevallen, uit de reeks verdwijnt als de fictiereeks op dvd-uitkomt. ‘Ik mag niet gedroomd hebben dat ze de reeks heruitzenden of – erger nog – op dvd uitbrengen gaat hij verder. ‘Vernietigen’ is het enige alternatief volgens de man.

De VRT lijkt geen oren te hebben voor de gevraagde excuses en relativeert ‘het incident’: ”Albert II’ is en blijft fictie’, klinkt het. ‘Het is jammer dat Wendy Van Wanten en haar partner deze korte passage zo zwaar opvatten’, zegt vrt-woordvoerder Anneke Ernon in Het Laatste Nieuws. ‘Bovendien is de uitspraak niet door een VRT-medewerker gedaan, maar past ze in een reeks die voor tv werd gemaakt. Als de klacht er effectief komt, dan zullen we die in alle ernst en sereniteit bekijken.’

Volgens Leo Neels, professor Mediarecht, zouden Wendy Van wanten en haar man de rechtszaak kunnen winnen. ‘Ooit schreef Herman Brusselmans in heel negatieve zin over de Antwerpse mode-ontwerpster Ann Demeulemeester. Die zaak heeft Brusselmans ook verloren, met een forse schadevergoeding bovenop’, zegt hij in Het Laatste Nieuws. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content