DVD-TV van de Week: Camelot

Koning Arthur en co krijgen de Spartacusbehandeling in ‘Camelot’, een serie die bulkt van het geweld en de seks, maar net iets te weinig verhaal bevat.

Camelot – Seizoen 1 *

Geen Extra’s

Dutch Film Works, ook uit op Blu-ray.

Reeks

Let’s not go to Camelot, it’s a silly place‘, zo zegt koning Arthur in de Monty Python-film ‘The Holy Grail’. Die uitspraak was blijkbaar het motto van de makers van Camelot, want het roemruchte kasteel van de legendarische koning is in deze reeks ook een beetje ‘silly’. Deze nieuwe serie is geschreven door Michael Hirst, de man achter het historische kostuumdrama The Tudors, en werd in de VS uitgezonden op Starz, dat eerder al Spartacus: Blood and Sand op de kijkers losliet. Net als die twee voorgangers bevat Camelot een stevige portie bloot en geweld, met seks- en vechtscènes die heel weinig aan de verbeelding overlaten. En die soms op het randje van het belachelijke balanceren: het moment in de eerste aflevering waarop een krijgsheer tijdens het liefdesspel zijn trouw belooft aan de zus van koning Arthur is bijvoorbeeld hilarisch.

Goed, zo bont als in Spartacus wordt het in Camelot nooit, en na de eerste twee afleveringen nemen de makers wat gas terug en krijgt het verhaal meer ademruimte. Camelot baseert zich op het prille begin van de legende en focust op de eerste maanden van Arthur als koning. Na de plotselinge dood van koning Uther ziet tovenaar Merlijn (gespeeld door Joseph Fiennes) in een visioen hoe het land in chaos dreigt te verzinken, en daarom gaat hij op zoek Uthers bastaardzoon Arthur om de opvolging te verzekeren. Als nieuwbakken koning moet Arthur afrekenen met het wantrouwen van de Britse bevolking en met zijn zus, die zichzelf als rechtmatige erfgenaam van Uther zag. En ook met zijn eigen libido, want een van de eerste dingen die de nieuwe koning doet, is in bed duiken met Guinevere, de toekomstige vrouw van Leontes, een van Uthers trouwste ridders.

Bij momenten is Camelot best te pruimen, alleen verliezen de schrijvers zich veel te vaak in pseudomagische zijsprongetjes om echt meeslepende televisie te krijgen. Bovendien weegt de jonge Brit Jamie Campbell Bower iets te licht als acteur om een geloofwaardige en interessante koning Arthur neer te zetten. Omdat de reeks in de VS niet echt aansloeg, besliste Starz na dit eerste seizoen van tien afleveringen ook om geen nieuwe afleveringen meer te bestellen, zodat het verhaal nogal abrupt tot een einde komt.

Kortom: de liefhebbers van goede fantasy wachten beter tot HBO-serie ‘Game of Thrones’ op dvd uitkomt.

Stefaan Werbrouck

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content