Dood van een theaterdirecteur

Evert de Jager, directeur van het Nationale Toneel te Den Haag, overleed vrijdagavond in München.

Vrijdagavond overleed in een hotel te München op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval Evert de Jager. De voormalige acteur werd in 1999 directeur van het Nationale Toneel in Den Haag.

Een vernieuwer

Voor zijn komst naar Den Haag was hij artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel (1991-1999) en het Arnhemse La Terrazza (1985-1988). Bij beide werkte hij ook als acteur. Tevens speelde hij bij FACT, het RO Theater, het Publiekstheater, voorloper van Toneelgroep Amsterdam, en Globe.

De Jager zorgde in Den Haag voor een totale vernieuwing van het gezelschap, wat uitmondde in hogere bezoekerscijfers. Ook lag hij aan de basis van een eigen gebouw van het gezelschap achter de schouwburg, waar voornamelijk jonge maar ook gevestigde regisseurs mochten experimenteren.

De première in Den Haag van de komedie Verre Vrienden werd vrijdagavond afgelast, nadat het bericht van zijn overlijden binnenkwam, vijf minuten voor aanvang van de voorstelling. Ook de voorstelling van zaterdagavond werd afgelast.

In stijl

Onder Evert de Jager werd er toneel met stijl gebracht. Vooruitstrevende voorstellingen waren toegestaan, als ze maar stijl en klasse hadden.

Na zijn vertrek uit de KVS in 1997 belandde Franz Marijnen op de dool, maar werd opgevist door Evert De Jager. Sindsdien maakte Marijnen kleine zaal producties, op de manier zoals hij als jonge regisseur aantrad in wat toen nog heette MMT [Mechels Miniatuur Theater]. Dit seizoen zal hij voor het eerst sinds lang weer een grote productie opzetten, Driestuiversopera van Bertholt Brecht.

Sterke beleidstem

Het is aan Evert de Jager te danken dat Marijnen uit een diepe crisis is geraakt. Evert de Jager was nauwelijks bekend in Vlaanderen, maar hij heeft een sterke invloed gehad in het debat over het kunstbeleid in Nederland en zijn stem over de toekomst van stadsgezelschappen werd altijd aangehoord. Van Groningen tot Gent.

Guido Lauwaert

www.nationaletoneel.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content