Dollhouse (Seizoen 1): Poppenspel

De meest recente reeks van Joss Whedon, de bedenker van Dollhouse, is een geslaagde mislukking.

Dollhouse – Seizoen 1

Reeks: ** Extra’s: 0 (20th Century Fox)

Reeks. Dat Joss Whedon, de bedenker van Dollhouse, zo expliciet vernoemd wordt op het hoesje van deze dvd-box is geen toeval. De man heeft dankzij reeksen als Buffy The Vampire Slayer, Angel en Firefly namelijk wereldwijd een uitgebreide schare fans opgebouwd. Die volgen zijn doen en laten van erg nabij: er bestaat zelfs een site, whedonesque.com, die helemaal gewijd is aan ‘all things Whedon’. Die sterrenstatus van Whedon zorgde ervoor dat Dollhouse in de VS al druk besproken werd nog voor er één aflevering was uitgezonden. Toen de reeks begin 2009 uiteindelijk op het scherm kwam, kon ze niet tegen de hype op: de kijkcijfers vielen tegen en Dollhouse moest het hele eerste seizoen vechten tegen een stopzetting. Uiteindelijk besliste tv-zender Fox om toch nog een tweede reeks te maken, maar dat was slechts uitstel van executie.

Dollhouse staat dus te boek als een mislukking, maar wij zouden daar toch het adjectief ‘geslaagd’ durven bij te zetten. Het concept is in ieder geval intrigerend: een schimmige organisatie lijft vrouwen in die op vraag van rijke klanten een bepaalde persoonlijkheid ingeplant krijgen. Na afloop van elke opdracht wordt de persoonlijkheid weer uit het geheugen van de vrouwen gewist, maar als bij een van de werkneemsters, Echo, bepaalde herinneringen blijven plakken, wordt zij zich langzaam bewust van de situatie. De eerste afleveringen van dit dertiendelige seizoen zijn erg wisselvallig, omdat Whedon en Fox duidelijk kijkers probeerden te lokken met de spectaculaire en/of sexy opdrachten waarin Echo telkens weer verzeild raakt.

Halverwege begint Dollhouse echter de juiste toon te vinden, omdat er meer aandacht gaat naar de opstand van Echo tegen haar opdrachtgevers en zo ook de meer filosofische vragen – Hoe wordt iemands persoonlijkheid gevormd? Hoe kunnen je herinneringen je denken beïnvloeden – op de voorgrond komen. De slotconclusie: eigenlijk kun je alleen maar hopen dat Whedon in de nabije toekomst eens een reeks mag maken voor een zender als HBO, waar kijkcijfers niet het belangrijkste zijn en hij volledig zijn zin mag doen.
Geen extra’s.

Stefaan Werbrouck

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content