‘Dit soort programma is nodig’ (Roos Van Acker over ‘Uit de Kast’)

Op de Nederlandse televisie overwinnen jonge holebi’s de drempel al enkele jaren voor de camera’s van het programma ‘Uit de kast’. Vtm volgt nu met een Vlaamse versie, gepresenteerd door Roos Van Acker.

Uit de kast Donderdag 14/3, 22.15 – vtm

Uit de kast komen, het is anno 2013 nog altijd niet vanzelfsprekend. Op de Nederlandse televisie overwinnen jonge holebi’s de drempel al enkele jaren voor de camera’s van het programma Uit de kast. Vtm volgt nu met een Vlaamse versie. Voor de presentatie ervan strikte de zender Roos Van Acker.

‘Ik heb wekenlang getwijfeld’, zegt Van Acker. ‘Ik had eigenlijk een pilot voor een ander programma ingediend. Maar men vroeg mij om Uit de kast te doen. Moet je een outing wel filmen en op tv brengen? vroeg ik me af. Maar net in die periode doken verschillende verhalen van gewelddadige homobashing op in de media. En toen wist ik: ja, zo’n programma is nodig.’

Hoe vind je jonge mensen die aan Uit de kast willen meedoen? Roos Van Acker: Via socialenetwerksites en met hulp van organisaties als Wel Jong Niet Hetero en Cavaria. Wij hebben wel niemand gezocht: alle jonge mensen die meedoen hebben, ons zelf gecontacteerd na onze oproep. Met hen hebben we eerst lange gesprekken gevoerd en ik heb telkens nadrukkelijk gevraagd waarom mijn aanwezigheid, wat toch het opzet van Uit de kast is, voor hen nodig was. Vaak bleek dat het idee van hun outing in hun hoofd intimiderend grote proporties aangenomen had en zagen ze in de cameraploeg en mij het noodzakelijke duwtje in de rug. In de eerste aflevering volgen we Nick, die haast een dubbelleven leidt: zijn omgeving weet niets van zijn geaardheid maar ’s avonds organiseert hij homofuiven.

En hoe reageert de omgeving op jouw aanwezigheid bij de outing? Van Acker: Iedereen mocht beslissen of ze wel of niet in beeld kwamen, en wat we uitzonden. Heel wat mensen hebben mooi gereageerd maar er waren ook ouders bij wie de outing niet in goede aarde viel. Die mensen brengen we, op hun vraag, dan ook niet in beeld. Die moeilijke outing reconstrueren we dan aan de hand van het verhaal van de persoon in kwestie. Dat zijn momenten die niet in je kouwe kleren kruipen… We zijn toen nog lang blijven napraten, bij meer geslaagde outings ook trouwens. Vlug je camera inpakken en wegwezen, dat kun je niet maken. Achter zo’n programma zou ik mij niet kunnen scharen. Door een jaar lang aan Uit de kast te werken ben ik wel gegroeid als presentatrice.

Je bent een tijdje onder de radar gebleven. Heb je nog plannen? Van Acker: Ik blijf regelmatig invallen bij Studio Brussel – zo neem ik nu een tijdje De afrekening over van Ann Lemmens. En als ik wil, kan ik een programmavoorstel indienen bij StuBru-opperhoofd Jan Van Biesen. We zien wel. In de media leef je van dag tot dag. Dat heb ik geleerd uit de overname van VT4. Die veranderingen maakten mij wel even zenuwachtig maar uiteindelijk blijf ik, als stem van VIJF, verbonden aan moederhuis SBS Belgium.

En zit er toekomstmuziek in de samenwerking met vtm? Van Acker: Wie weet. Ik ontdek hier een nieuwe wereld, ik voel me als op een eerste schooldag. Bij Acht ben ik dan weer, onder begeleiding van de geweldige Peter Cremers, documentaires aan het inlezen… (enthousiast) En o ja, met mijn jeugdvrienden heb ik weer ons rockbandje Eden samengeroepen. Binnenkort brengen we een single uit en we hebben er al een try-out in thuisbasis Eeklo op zitten. Ik was vooraf doodzenuwachtig maar uiteindelijk heb ik van de eerste tot de laatste seconde, met een gelukzalige smile, staan zingen en springen. (HVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content