‘Dit is de beste jaargang van De Slimste Mens’

Over de lancering van VIER valt veel te zeggen, maar één zaak valt niet te betwisten: De slimste mens ter wereld blijft de lieveling van tv-kijkend Vlaanderen. Een gesprek met mastermind Sam De Graeve.

Over de lancering van VIER valt veel te zeggen, maar één zaak valt niet te betwisten: De slimste mens ter wereld blijft de lieveling van tv-kijkend Vlaanderen. Eindredacteur en mastermind Sam De Graeve: ‘Ik ben zeer tevreden over de verloop van dit seizoen. Noem mij gerust klef maar ik durf dit onze beste jaargang te noemen.’

‘Door mijn afwezigheid (De Graeve was ruim een jaar hoofdredacteur van Humo, nvdr.) heb ik het programma van op een afstand kunnen bekijken en de meeste aanpassingen lijken te werken. Het uitbreiden van onze kandidaten met onbekende en minder bekende Vlamingen is gelukt. En Philippe Geubels overtreft als permanent jurylid mijn stoutste verwachtingen.’

Stel dat het volgende seizoen niet te verzoenen valt met de filmagenda van Erik Van Looy, kan Geubels het dan van hem overnemen? Sam De Graeve: Ik word tijdens De slimste mens met veel vragen bestookt, niet zelden dezelfde, maar deze heb ik nog nooit gekregen. Ik heb er zelf nog niet eens over nagedacht maar elk fris idee mag en moet tegen het licht gehouden worden. Al vraag ik mij af wie Philippes grappen dan gaat afmaken, want nu vormt hij een geweldige combinatie met Erik als aangever. Maar Geubels als presentator, wie weet? In twintig jaar tv maken heb ik zelden iemand als hem gezien: bij De slimste mens gaat hij elke avond als een komiek met lege handen voor een volle zaal staan. Sterk.

Wat waren de verrassingen dit seizoen? De Graeve: Naast enkele ontdekkingen bij de kandidaten waren dat ook enkele gelegenheidsjuryleden naast Philippe. Van pakweg Adriaan Van den Hoof weet je dat die overeind zal blijven maar ik was zeer aangenaam verrast door de prestatie van bijvoorbeeld Lieven Scheire. En wat gedacht van Jani Kazaltzis? Zo iemand vragen we als interessante mens maar dan blijkt die ook ontzettend grappig.

Wat dacht je toen Magali en Tomas, die als tv-figuren logischerwijs hun beperkingen hebben, het spel leken vast te zetten? De Graeve: Mja, maar zij waren dan weer zeer goede spelers. Het blijft mijn overtuiging dat je die mix van spelers en grappenmakers onder de kandidaten moet hebben. En ja, die laatsten hebben de neiging om er vlugger uit te liggen.

Zou Bart De Wever nog een leuke kandidaat zijn? De Graeve: Laten we het erop houden dat hij nu veel minder gewicht in de schaal te leggen heeft. (lacht) Ik ben uiteindelijk zeer tevreden met hoe de dosering van politici in dit seizoen zichzelf geregeld heeft. VIER is het als commerciële zender niet verplicht maar bij De slimste mens hebben we ons wijselijk aan de sperperiode voor de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. En het feit dat ministers Ingrid Lieten en Alexander De Croo uiteindelijk afhaakten, zorgde ervoor dat de concentratie van politici in de tweede helft van het seizoen toch niet te hoog werd. Hoe leuk ze als kandidaten ook waren geweest.

Een opsteker voor Woestijnvis: de verdere ontbolstering van Sofie Lemaire en Otto-Jan Ham als aanstekelijke tv-figuren? De Graeve: Van Sofie had ik dat ook al gezien bij De kruitfabriek maar inderdaad: ze is niet alleen een gedreven speelvogel maar kan ook geweldig gevat en geestig uit de hoek komen. Vooral door Otto-Jan Ham was ik, als niet zo verstokte Studio Brussel-luisteraar, aangenaam verrast.

Krijgen jullie in de gangen van Woestijnvis extra schouderklopjes als sterkhouders van VIER? De Graeve: Als je een programma als De slimste mens maakt, dan breng je het merendeel van je tijd door in de catacomben van de tv-studio’s. Als je dan door de gangen loopt, gunnen de voorbijgangers je eerder een verfrissende douche dan een schouderklopje. (lacht)

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content