Desmond Tutu keurt ‘militaire’ reality-show af

Negen Nobelprijswinnaars roepen op om de reality-tvshow ‘Stars Earn Stripes’ op NBC niet meer uit te zenden. De show zou oorlog verheerlijken en laten blijken alsof het maar een spel is.

Negen Nobelprijslaureaten, waaronder voormalig Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, sporen televisienetwerk NBC aan hun show ‘Stars Earn Stripes’ te annuleren. De eerste aflevering werd maandag 13 augustus in de Verenigde Staten uitgezonden. Volgens de laureaten “vergelijkt de reality-show militaire gevechten met Olympische sportmanifestaties”.

De gepensioneerde U.S. General Wesley Clark loodst acht celebrities op militaire training. De celebs vormen elk een team met voormalige leden van de U.S. Marines, Green Berets en andere gewapende strijdmachten. Al vuurwapens afvurend en uit helikopters springend, dingen de teams naar de geldprijs die naar een gekozen liefdadigheidsinstelling gaat. De bekendste deelnemers zijn zanger Nick Lachey, Sarah Palins echtgenoot Todd, Supermanacteur Dean Cain en bokskampioen Laila Ali.

In een open brief aan de voorzitter van NBC Entertainment Bob Greenblatt, schrijven de Nobelprijswinnaars dat “voorbereiden voor oorlog amusant is noch entertainend” en beredeneren vervolgens dat “mensen – militairen en burgers -sterven op manieren die allesbehalve vermakelijk zijn.”

NBC verdedigt het standpunt dat ‘Stars Earn Stripes’ de jonge mensen die elke dag hun leven riskeren wil bedanken. “De show is geen verheerlijking van oorlog, maar van militaire dienst”, klinkt het. Producer Mark Burnett vult aan: “We promoten en vereren het leger op een leuke en interessante manier.” De show zou hulde betuigen aan de mannen en vrouwen die het land beschermen.

Het pleidooi tegen de NBC show kan naast Tutu ook rekenen op de steun van Jody Williams, Mairead Maguire, Shirin Ebadi, Jose Ramos-Horta, Adolfo Perez Esquivel, Oscar Arias Sanchez, Rigoberta Menchu Tum and Betty Williams. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content