“De titel van Werelderfgoed houdt plichten in”

© Thinkstock

Brugge dreigt zijn titel als Werelderfgoed te verliezen. “Er is een andere houding nodig”, stelt Andries Van den Abeele van SOS Brugge.

“Als de politieke overheden in Brugge en Vlaanderen het rapport van de UNESCO niet ernstig nemen en de aanbevelingen niet opvolgen, zal de stad de titel van werelderfgoed verliezen.” Daarvoor waarschuwt baron Andries Van den Abeele van de vereniging SOS Brugge.

SOS Brugge en andere erfgoedverenigingen die achter de bescherming van Brugge als UNESCO-werelderfgoed staan, riepen dinsdag de media bij elkaar.

Ze schreven de UNESCO aan en deden dat naar eigen zeggen niet zomaar. “We zijn eerst naar burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) gegaan, maar die gaf geen blijk van interesse. De titel van Werelderfgoed houdt plichten in. Het is niet zomaar een gadget om toeristen te lokken en mee te pronken op briefpapier.”

Intrekking

Het probleem is volgens de erfgoedverenigingen eenvoudig. Brugge heeft een monumentendienst en een commissie die waakt over de architectuur in de stad, maar hun adviezen worden te vaak genegeerd. “Er is een andere houding nodig”, pleiten de organisaties.

“Het voorstel om bij grote vastgoedprojecten vooraf advies te vragen aan een groep experts, lijkt ons interessant. Daarnaast wordt Brugge best als stadsgezicht beschermd. Dat is een bescherming die nog wijzigingen toelaat.”

Als het beleid niet verandert, vreest Andries Van den Abeele dat de Werelderfgoed-commissie van de UNESCO zal optreden en Brugge op de lijst zal plaatsen voor de intrekking van de erkenning. Keulen en Dresden verloren hun titel al. “Wij hopen dat het met Brugge niet zover komt”, besluit Van den Abeele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content