De politieke wereld in tv-series

© DR

De laatste jaren is de politieke wereld in heel wat series prominent aanwezig, denk ‘Boss’, ‘House of Cards’ en ‘Borgen’. In het Brusselse Point Culture wordt er zelfs een conferentie over gehouden.

Wie na de verkiezingen van 25 mei nog even in de politieke sfeer wil vertoeven, hoeft niet ver te zoeken. De laatste jaren is de politieke wereld in heel wat series prominent aanwezig. Boss, House of Cards, Borgen, de Kennedys en Parks and Recreation zijn maar een greep uit het brede aanbod. Woensdagavond wordt in het Brusselse Point Culture een conferentie gehouden over House of Cards en Boss.

BOSS

Boss (2011-2012, 2 seizoenen) is een Amerikaanse politieke dramaserie gecreëerd door Farhad Safinia. Onder andere Kelsey Grammer, Connie Nielsen en Hannah Ware spelen mee in deze reeks. Kelsey Grammer incarneert de rol van Tom Kane, de burgemeester van Chicago die leidt aan een neurologische ziekte waardoor zijn geheugen langzaam maar zeker aftakelt. Zijn aandoening houdt hij voor iedereen verborgen om zijn positie zo lang mogelijk te behouden. Zijn omgeving heeft het te druk om iets ‘ongewoons’ op te merken. Tom’s naaste medewerkers en vrouw, met wie hij een verstandshuwelijk is aangegaan, vermoeden niets. Zijn dochter Emma heeft wel stilaan door dat er iets schort bij haar vader.

In deze veelgelaagde serie staat politiek – en in het bijzonder de smerige kantjes ervan – centraal. Tom Kane schrikt er niet voor terug om smerige plannetjes en gluiperige mensen in te schakelen om zijn ambt te vrijwaren. Zijn ziekte maakt het hem echter alsmaar moeilijker om fictie en realiteit van elkaar te onderscheiden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te latenHOUSE OF CARDS

House of Cards (2013 -) is een Amerikaanse serie ontwikkeld door Beau Willimon voor de Amerikaanse streamingdienst Netflix. Kevin Spacey is te zien als de hardvochtige Francis of Frank Underwood. Het politiek drama is gebaseerd op de gelijknamige Britse miniserie uit 1990. De reeks speelt zich af in Washington D.C. Frank Underwood is een democraat uit South Carolina’s 5th congressional district en House majority whip.

Wanneer de post van Secretary of State aan zijn neus voorbijgaat, smeedt hij een gedetailleerd plan om een machtspositie te veroveren. Genadeloos pragmatisme en manipulatie vormen de rode draad doorheen de serie. Frank laat zich door niets of niemand stoppen om zijn doel te bereiken en neemt wraak op de mensen die hem verraadden. Een derde seizoen is inmiddels in de maak.

Ondermeer Parks and Recreation (2009), Borgen (2010), The Kennedys (2011), The Tick of It (2005), Veep (2012), The Newsroom (2012), Deadline 14/10 (2012) en opvolger Deadline 25/5 (2014) kunnen de dorst naar politieke spelletjes nog verder laven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te latenConferentie Point Culture

Wie meer wil weten over de honger naar machtspolitiek in de series House of Cards en Boss kan een conferentie bijwonen in het Brusselse Point Culture (Koningstraat 145 ). Eerst worden de populaire politieke series uit de laatste jaren besproken, daarna worden de twee nog lopende Amerikaanse politieke series vergeleken in een casestudy. Gemeenschappelijke patronen als vrienden en vijanden en de band met de zakenwereld en de pers worden geanalyseerd. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content