De Munt valt in de prijzen

© Bernd Uhlig

Voor de productie Elektra (Richard Strauss), in een regie van de Belgische Guy Joosten, heeft De Munt de Prix de l’Europe francophone ontvangen in Parijs.

Voor de productie Elektra (Richard Strauss), in een regie van de Belgische Guy Joosten, heeft De Munt de Prix de l’Europe francophone ontvangen in Parijs.De productie stond onder leiding van de Duitse dirigent Lothar Konigs, Patrick Kinmonth stond in voor de decors en de belichting. De hoofdrollen werden gezongen door Evelyn Herlitzius die haar debuut maakte in de titelrol Elektra, Eva-Maria Westbroek (Chrysotemis), Gerd Grochowski (Orestes) en Doris Soffel (Klytamnestre), die de rol van Fricka vertolkte in ‘Das Rheingold’ van Guy Cassiers.

‘Elektra’ was niet de eerste samenwerking tussen de Munt en Guy Joosten. Eerder dirigeerde hij er al ‘Un ballo in maschera’ (o.l.v. A. Pappano, 1992), ‘Carmen’ (o.l.v. A. Pappano, 1993, 1996 en 1999), ‘Oedipus Rex’ (o.l.v. M. Albrecht, 2000), ‘Werther’ (o.l.v. K. Ono, 2007) en ‘Lucia di Lammermoor’ (o.l.v. J. Reynolds, 2009). In de nabije toekomst staan zowel een herneming van die laatste opera als ‘Salome’ op het programma.

Andere prijzen

Naast ‘Elektra’ viel de theaterproductie (A)pollonia, een coproductie van het Novi Teatr, het Festival van Avignon en de Munt in de prijzen. Zo mocht decor en kostuumontwerpster Malgorzata Szeczniac de prijs voor Meilleur Créateur d’Eléments voor ‘(A)pollonia’ en ‘Un Tramway’, naar Tennessee Williams, in ontvangst nemen. Krzysztof Warlikowski nam in beide stukken de regie voor zijn rekening.

Ook de regie van de opera ‘Macbeth’, die momenteel in de Munt loopt, is in handen van Warlikowski. En ook voor dat project ontwerpt Szeczniac de decors en kostuums.

De prijs voor beste muzikale creatie ging naar ‘Yvonne, Princesse de Bourgogne’ van Philippe Boesmans. Die zal begin volgend seizoen in de Munt te zien zijn.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content