De Mol 2018 ontmaskerd: ‘Heb een voorbeeldfunctie, maar in het spel telt dat niet’

© VIER

Het zesde seizoen van het Vier-programma ‘De Mol’ heeft zondagavond zijn apotheose gekend, met de ontmaskering van de verrader in de groep. Eén finalist ontmaskerde De Mol en haalde in de finale de groepspot van 27.665 euro binnen.

Het zesde seizoen van het Vier-programma ‘De Mol’ heeft zondagavond zijn apotheose gekend, met de ontmaskering van priester Pieter Delanoy als de verrader in de groep. Lloyd Vermeulen, een 21-jarige student geneeskunde, haalde in de finale de groepspot van 27.665 euro binnen.

Voor het eerst in de geschiedenis van ‘De Mol’ werd de laatste aflevering beslecht door drie mannen: Pieter, een 33-jarige priester/leerkracht uit het West-Vlaamse Assebroek, zijn gouwgenoot Lloyd en financieel recruiter Bahador uit Gent. Een flashback naar hun ‘sollicitatiegesprek’ voor het programma wees aan het begin van de aflevering uit dat ze alle drie wel de saboteur hadden willen zijn die zoveel mogelijk geld uit de te verdienen groepspot – potentieel 100.000 euro – moet houden door opdrachten te laten mislukken.

De voorlaatste beproeving leverde de groepspot nog 3.000 euro op door het niet gebruikte ingrediënt te raden in 15 chocoladepralines, zeven bekende torengebouwen te rangschikken op hoogte en te raden dat het liedje ‘La Bamba’ in het Mexicaanse Veracruz – waar de proef doorging – ontstond.

Een soort bungeesprong boven een waterval op de laatste dag bleek dan weer zo goed als een maat voor niets omdat Baha, Pieter en Lloyd het geld grotendeels links lieten liggen om te kunnen gaan voor een chatgesprek met ‘De Mol’, waarin cruciale informatie zou worden gegeven.

Lloyd sleepte die prijs in de wacht en dat legde hem geen windeieren, want hij kwam uiteindelijk als winnaar van het spel uit de bus na het beantwoorden van 30 vragen over ‘De Mol’ en diens sabotages.

‘Pieter minst verdacht’

Bij nagenoeg alle rondvragen de voorbije week bestempelde het publiek Pieter als het minst verdacht. Zijn beroep speelde daar allicht voor velen een rol in. Zondagavond bleek de priester echter een groot deel van Vlaanderen zeven weken lang in het ootje te hebben genomen. ‘Ik heb een voorbeeldfunctie, maar eens je in zo’n spel zit, telt dat niet en moet je het gewoon spelen’, reageerde hij achteraf.

‘Ik heb even van mijn hart een steen moeten maken, maar het werd al snel leuk om een pokerface op te zetten’, gaat ‘De Mol’ verder. ‘Ik heb me enerzijds als echt ‘groepsbeest’ gedragen en anderzijds vanuit die positie subtiel de zaken gestuurd en wantrouwen tussen kandidaten gecreëerd. ‘Verdeel en heers’, zoals Baha het passend verwoord heeft.’

De priester kreeg naar eigen zeggen nog maar weinig negatieve reacties op zijn deelname en mogelijk mol-zijn uit katholieke kringen. ‘Ik heb ook niet deelgenomen om een rolmodel te zijn voor priesters’, stelt hij. ‘Al is het wel mooi meegenomen als de kerk nu een beetje een minder suf imago heeft gekregen.’

Pieter speelde zijn sabotagewerk klaar zonder enige voorgaande acteerervaring. ‘Misschien moet ik me toch eens aan toneel wagen’, lacht hij. ‘Dit was in ieder geval een zalige, unieke ervaring en een jeugddroom die in vervulling is gekomen.’

‘Pieter al vroeg in het vizier’

Winnaar Lloyd had Pieter, met wie hij gaandeweg net als Bahador goed bevriend raakte, naar eigen zeggen al ‘behoorlijk vroeg in het vizier’, maar echt zeker was hij pas na het eindspel. ‘Pieter is het tot op het laatste moment heel goed blijven spelen’, aldus de student geneeskunde. ‘Hij was een heel goede saboteur, niet alleen door zelf dingen te laten mislukken maar ook door anderen in de verkeerde richting te sturen.’

Lloyd wil nu een deel van het gewonnen geld – zoals hij in een eerdere aflevering al beloofd had – schenken aan een Mexicaans weeshuis, met nog een deel een feest organiseren voor alle kandidaten en crew en de rest uitgeven aan een reis en opzijzetten voor later. ‘Dat feestje zal dan wel voor na mijn examens zijn’, lacht hij. De student won 27.665 euro.

Verliezer Bahador, Baha voor de vrienden, had eveneens de juiste mol in het vizier, maar moest de duimen leggen bij de laatste test. ‘Lloyd was gewoon de beste en ik gun het hem volledig’, reageerde hij. ‘Ik was misschien wat te nonchalant op het einde, terwijl hij gefocust is gebleven. Ik verwijt mezelf echter niets, ik heb het spel gespeeld zoals ik van plan was. Ik heb me voorbereid door verschillende seizoenen van het programma in Vlaanderen én Nederland te herbekijken en ben door eliminatie bij de juiste Mol uitgekomen. Waar Pieter bij was, liep het altijd fout. Ik heb hem op het einde eens proberen te confronteren en ‘je hebt dat goed gedaan’ gezegd, maar hij is niet uit zijn rol gevallen.’

Hoe ‘De Mol’ dit seizoen precies te werk is gegaan bij de verschillende opdrachten, zal pas volgende week in de allerlaatste aflevering worden onthuld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content