De Matterhorn ligt in Antwerpen

Minister Schauvliege geeft startschot voor renovatie nieuw Antwerps theaterhuis, de zogeheten ‘MATTERHORN’

Die ‘MATTERHORN’ wordt een theaterhuis voor de Roovers, Laika en Muziektheater Transparant. Op vrijdag 11 mei 2012 om 16u30 zal, in de A. Rodenbachstraat 21 te Borgerhout, de eerste steen gelegd worden.

Dit zal gebeuren in aanwezigheid van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur (CD&V), Philip Heylen, Schepen voor Cultuur en Toerisme, Stad Antwerpen (CD&V) en Wouter Van Besien, Voorzitter Districtscollege Borgerhout (Groen).

MATTERHORN is, aldus de drie gezelschappen, een cultureel project met sociale dimensie. Naast de drie gezelschappen is vzw Kopspel – een vereniging die laaggeschoolden, allochtone jongeren en nieuwkomers kansen geeft binnen de ruime culturele sector – copromotor. Zowel voor de renovatie als voor toekomstige samenwerkingen wordt Kopspel bij MATTERHORN betrokken. Want de ruimte beoogt een actieve samenwerking met de buurt. Deels om het nijpende tekort aan werkruimtes voor jonge kunstenaars op te vangen. Daarom, aldus Veerle Janssens (Laika), leek de naam “‘Matterhorn’ ons in dit hele verhaal een welluidende naam die over talen heen werkt en zo als begrip in de buurt ook snel gekend kan zijn”.

In november 2011 begonnen de werkateliers (van onder andere Kopspel) met tientallen jongeren uit het Antwerpse BSO aan de eerste fase van de werken in deze voormalige opslagplaats, die door de Stad Antwerpen voor dertig jaar in concessie is gegeven aan de drie gezelschappen. Deze eerste fase is nu voltooid. In de volgende fase starten de structurele verbouwings- en nieuwbouwwerken. Die zullen het gebouw omvormen tot een netwerk van kantoren en repetitieruimtes.

In juli 2013 verhuizen de Roovers, Laika en Muziektheater Transparant naar hun nieuwe thuishaven. De drie delen de logistieke kosten maar blijven er elk absoluut een eigen artistieke koers op na houden. Samenwerkingen tussen het teksttheatercollectief (De Roovers), het theater der zintuiglijkheid (Laika) en het Muziektheater Transparant zijn steeds mogelijk maar van een fusie is geenszins sprake.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.matterhornvzw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content