De leestips van Don Draper
Fans van televisieserie Mad Men kunnen dankzij een boekenlijst nu ook dezelfde boeken als hun favoriete personages lezen.
‘Geen tijd om te lezen’ is excuus dat dezer dagen niet meer opgaat. Zelfs de drukbezette reclamejongens uit Mad Men spenderen een groot deel van hun tijd aan het lezen van boeken, zo bewees de Battery Park City Library uit New York. Die plaatste op haar Twitterpagina een hele waslijst aan boeken die in de serie aan bod kwamen.
Wie dacht dat opportunistische advertentiemakers uit de sixties enkel en alleen de richtlijnen van hun klanten lazen, heeft volgens Mad Men grondig ongelijk. Natuurlijk duikt het onvermijdelijke reclamehandboek op (bijvoorbeeld David Ogilvy’s Confessions of an Advertising Man), maar verder wordt er lustig met literaire referenties aan Jack Kerouac, Charles Dickens en Agatha Christie gejongleerd.
Net als met alle andere sfeerelementen tonen de programmamakers ook hier weer een verbluffende nauwgezetheid. Alle lectuur uit de serie opsommen zou ons dan ook te ver voeren, maar met de Boekenbeurs volop aan de gang geven we toch graag enkele leestips van Don Draper en zijn kompanen mee.
Frank O’Hara – Meditations in an Emergency
Om maar meteen aan te tonen dat de literaire smaak van de Mad Men– personages niet te onderschatten valt: Don leest zowaar een gedichtenbundel van één van de centrale literaire figuren uit de New Yorkse avant-garde van de jaren ’60. Meditations in an Emergency bestaat uit een reeks gedichten die de vluchtige tred van het moderne leven weerspiegelen – de perfecte lectuur voor de werknemers van Sterling-Cooper dus.
Rona Jaffe – The Best of Everything Verbazingwekkend als het moge zijn, ook deze oermoeder der chicklits komt in Mad Men aan bod. In The Best of Everything wordt het leven van ambitieuze carrièremeisjes in New York City zo treffend geschetst dat het boek vandaag de dag nog steeds bewonderaars oogst – getuige de lovende commentaren op het World Wide Web. Tja, ook een reclamemaker wil wel eens in het hoofd van een vrouw kunnen kijken…
D.H. Lawrence – Lady Chatterly’s Lover Dezer dagen lijkt het bijna ondenkbaar dat een boek gecensureerd of zelfs volledig geband wordt. Daarom is de scène waarin de secretaressen bij Sterling-Cooper giechelend het verboden boek Lady Chatterly’s Lover doorgeven des te opvallender. Ten tijde van publicatie zorgde dit seksueel expliciete werk van D.H. Lawrence voor schandaal in quasi alle landen waar het verscheen. Vandaag de dag is het gelukkig vlot beschikbaar.
Ayn Rand – Atlas Shrugged
Verscheidenheid troef bij de boeken die in deze televisieserie de revue passeren, want ook filosofie ontbreekt niet op het uitgebreide menu. Het magnum opus van de Russisch-Amerikaanse Ayn Rand vormt in Mad Men de inspiratiebron voor ongebreideld kapitalisme. Dat was dan waarschijnlijk ook precies haar bedoeling, toen ze uiteenzette dat elk ding op zichzelf bestaat en maar kan bestaan door doorgedreven zelfzuchtigheid.
F. Scott Fitzgerald – Babylon Revisited and Other Stories Hoewel Fitzgerald in 1960 al twintig jaar dood was, werd deze verzamelbundel met tien kortverhalen pas in dat jaar gepubliceerd. Dat zorgt er natuurlijk voor dat het boek perfect in de handen van Betty Draper kon terechtkomen. En dat maakt op zijn beurt natuurlijk weer dat de fans van de televisieserie er nog eens op gewezen worden dat Fitzgerald wel degelijk meer heeft geschreven dan alleen maar The Great Gatsby.
Dieter Brusselaers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier