De Emmy’s doorgelicht
”Say my name’: de bloedstollende uitspraak van Walter White in vijfde seizoen van Breaking Bad heeft nog wat extra kleur gekregen.’ Tv-watcher en Knack Focus-hoofdredacteur Stefaan Werbrouck over de Emmy Awards.
‘Say my name’: de bloedstollende uitspraak van Walter White tijdens de eerste helft van het vijfde seizoen van Breaking Bad heeft nog wat extra kleur gekregen, want jaargang 5 van de reeks werd meteen ook de eerste die met een Emmy voor Beste Dramaserie naar huis mocht. Een bekroning die natuurlijk niets te vroeg komt: Breaking Bad steekt al sinds het derde seizoen boven de concurrentie uit, zelfs al mag die dan Mad Men, Game of Thrones of Homeland heten. Maar de Emmy-stemgerechtigden bekronen nu eenmaal sneller reeksen die in de kijker staan, en eigenlijk is Breaking Bad in de VS pas bij de start van het laatste seizoen een hype geworden van de grootteorde van Mad Men.
Logischerwijze had Bryan Cranston dan ook de Emmy voor beste hoofdrolspeler moeten winnen, maar die ging naar Jeff Daniels voor The Newsroom. Belangrijk om te weten daarbij is dat de Emmy’s voor de acteurs worden uitgereikt op basis van één bepaalde aflevering uit het seizoen, die door de makers wordt ingestuurd. En van The Newsroom was dat – uiteraard – de pilootaflevering, waarin Daniels die schitterende speech over hoe de VS niet meer het grootste land ter wereld zijn afsteekt, een scène die wel veel extra stemmen zal hebben opgeleverd.
Beste hoofdrolspeelster werd net als vorig jaar Claire Danes voor Homeland, een redelijk voorspelbare keuze omdat haar personage ook veruit de sterkste vrouw in de categorie was. Actrices mogen op tv dan wel meer kansen krijgen dan in de film, er is ook daar toch nog altijd een zeer grote kloof met de mannen: Danes’ tegenspeler Damian Lewis moest het opnemen tegen Bryan Cranston, Jon Hamm, Jeff Daniels of Kevin Spacey – mannen die ontegensprekelijk de hoofdrol hebben in hun serie – terwijl bij de meeste actrices toch nog steeds naast een man staan.
En dan was er nog de categorie ‘comedy’, waar Modern Family voor de zoveelste keer een Emmy kreeg. Het blijft toch verbazend hoeveel baanbrekende en echt riskante series er in dit genre gemaakt worden in de VS (Louie, Girls, Enlightened…) en hoe de Emmy’s toch de meest ‘middle of the road’-reeks blijven bekronen, ook wat de prijzen voor de acteurs (Jim Parsons voor The Big Bang Theory, Julia-Louis Dreyfuss voor Veep) betreft. Niet dat die series zelf slecht zijn, maar het is toch een beetje alsof je in de dramacategorie in plaats van Breaking Bad of Mad Men een reeks als The Mentalist zou bekronen.
Enfin, nog iets over een van de andere grote winnaars van de avond: Steven Soderberghs tv-film Behind The Candelabra, dat drie beeldjes kreeg. Ook geen verrassing, aangezien bij de première van de film in de VS gezegd werd dat Behind the Candelabra eigenlijk kans had gemaakt op een Oscar als hij niet eerst op tv was uitgezonden – en dus niet meer in aanmerking kwam voor de Academy Awards. De bekroning is ook een opsteker voor producent HBO, al is het toch een beetje dubbel, want de laatste jaren haalt HBO de Emmy’s vooral binnen met miniseries of tv-films, en blijven de échte reeksen vaak met lege handen achter.
Stefaan Werbrouck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier