‘De Amerikaanse volksgezondheid is een brandweermansysteem’

Maandag 15 april start er op de digitale zender TNT Benelux ‘Monday Mornings’, een ziekenhuisserie die draait rond vergaderingen waarin chirurgen mekaar meedogenloos analyseren. De reeks is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dr. Sanjay Gupta, een hersenchirurg en correspondent voor CNN.

Op het cv van de Amerikaan Sanja Gupta staat hersenchirurg, speechschrijver, CNN-reporter, auteur en sinds kort ook producent van een televisieserie. ‘Monday Mornings’, de nieuwe ziekenhuisreeks die vanaf 15 april op TNT Benelux loopt, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Gupta. De titel verwijst naar de gevreesde vergaderingen, waarin de artsen van het fictieve Chelsea General Hospital mekaars foute en fatale beslissingen van de voorbije week bespreken.

Sanjay Gupta: ‘Ik vond het belangrijk dat de reeks accuraat was. De termen, handelingen en vergaderingen wou ik zo realistisch mogelijk maken. Waar ik echt van pas kwam, was bij de ontwikkeling van de personages. Vanuit mijn ervaring weet ik hoe mensen reageren op situaties zoals in de serie.’

Hoe groeit een succesvol hersenchirurg naar een carrière als onder andere televisieverslaggever en fictieschrijver toe ?

Gupta: ‘Die evolutie is heel natuurlijk ontstaan. Geneeskunde was mijn eerste liefde en tijdens mijn studies schreef ik al veel, toen vooral over het gezondheidsbeleid in de Verenigde Staten. Ik ben dat blijven doen in het begin van mijn professionele carrière en via mijn publicaties heb ik ook de kans gekregen om mee te schrijven aan politieke speeches. Dan kwam 11 september en die dag veranderde alles. Ik begon verslag uit te brengen voor CNN en die baan heeft me naar allerlei rampgebieden, zoals Afghanistan en Bali, geleid. Die ervaringen heb ik achteraf neergepend in twee boeken en voila, de cirkel is rond.’

Het boek ‘Monday Mornings’ is al een tijdje uit. Wat zijn de reacties van uw collega’s ?

Gupta: ‘De reactie die ik het meeste krijg, is er één van verbazing. Voor de meeste artsen zijn die vergaderingen de normaalste zaak van de wereld. Niet veel dokters beseffen dat niet heel de wereld op de hoogte is van het bestaan en de impact ervan. De vergaderingen spreken het ongevoelige imago van artsen tegen. Ze zijn ook maar mensen die niet zomaar verder kunnen gaan met hun dagelijkse leven als er iets dramatisch gebeurt.’

Vindt u de wekelijkse vergaderingen een goede manier van zelfreflectie voor artsen ?

Gupta: ‘Het is een uitstekende manier om mensen te verbeteren in hun job, niet alleen in ziekenhuizen. Overal waar mensen samenwerken, moet het mogelijk zijn om, zonder gevolgen, mekaar te corrigeren. De belangrijkste voorwaarde is dat de sfeer onpersoonlijk blijft en de commentaar op een collega alleen strikt professioneel is. Veel hangt ook af van de verschillende karakters op een afdeling en hoe zo een vergadering wordt geleid.’

De serie draait rond vijf chirurgen. Waarom alleen die specifieke afdeling van een ziekenhuis ?

Gupta: ‘Omdat de belangen tijdens een operatie zeer groot zijn. Het zijn de kleine dingen die de doorslag geven en voor een groot verschil in het eindresultaat kunnen zorgen. En dan heb ik het niet per se over de operaties die bepalen over leven en dood. Ook de ‘kleinere’ operaties gebeuren op de scherp van de snee. Bovendien ontdekt een chirurg, bijvoorbeeld bij een hersenoperatie, telkens meer over dit specifiek deel van het lichaam.

De laatste jaren is er, met Obamacare, veel te doen geweest rond de Amerikaanse gezondheidszorg. Wat is uw mening over het huidige systeem ?

Gupta: ‘Het Amerikaanse gezondheidsbeleid is gebaseerd op een brandweermansysteem. Iedereen schiet pas in actie als de brand al bezig is. Het gevolg daarvan is dat de patiënten het gevoel hebben dat wij niet met hen inzitten. Hopelijk komt daar binnenkort verandering in en wordt geneeskunde terug een sector gebaseerd op medeleven.’ (XVdL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content