Els Van Steenberghe

Dans: Tangotijgers in te protserig decor

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

In ‘Milonga’ jaagt Sidi Larbi Cherkaoui vijf tangokoppels en een ‘modern’ koppel de kale scène op. Daar dansen ze op en voor de liefde

The Play = Milonga

Gezelschap = Sadler’s Well en Eastman

In een zin = Een kabbelende ode aan de passionele tango die piekt wanneer Sidi Larbi Cherkaoui alle scenografische ballast overboord gooit en zijn prachtig gekostuumeerde dansers laat schitteren, begeleid door de melancholische live muziek.

Hoogtepunt = De scène waarin drie dansers als hitsige tangotijgers over de vloer schieten en op elkaars schouders springen.

Score = * *

Met een zwoele pas-de-deux opent Milonga, Sidi Larbi Cherkaoui’s ode aan de tango. Niet alleen de hitsige en tegelijkertijd sierlijke manier van dansen maar ook de kostuums ademen passie uit. Typisch tango. De vijf tangodanseressen ogen als strijdlustige liefdesgodinnen. Dankzij Tim Van Steenbergen. Hij hulde hen in verleidelijke zwartkanten gewaden. De kant is zo fijn geborduurd dat het haast als een tatoeage op het lichaam oogt. Omgeven door discreet glanzende stoffen.

Die piekfijn uitgedoste dansers én het uitmuntende kamerorkest dat de melancholische composities van Fernando Marzan, Symon Brozska en Olga Wojciechowka speelt, vormen kwaliteitsvolle bouwstenen voor een bezwerende tangovoorstelling. Helaas. Sidi Larbi Cherkaoui wil meer dan dat maar slaagt er niet in om dat ‘méér’ ook overtuigend te tonen. Het resultaat? Een kabbelende voorstelling. Het stuk piekt wanneer Cherkaoui zijn dansers aanjaagt op een kale scène en hen – in kleine constellaties – boven hun eigen kunnen laat uitstijgen door de tangodanstaal subtiel uit te werken met miniatuurachtige, van passie doordringen bewegingen.

De productie zakt echter als een soufflétje in mekaar wanneer Cherkaoui bonte straatbeelden uit Argentinië op een groot achtergrondscherm laat projecten (en er een danser voor plaatst die dan doet alsof hij door de straten loopt) of wanneer de dansers meervoudig weerspiegeld worden op het scherm. Het is niets meer dan overbodige ornamenterie. Ook het ‘hedendaagse danskoppel’ loopt er als vijfde wiel aan de wagen bij.

Cherkaoui wil het warme gevoel oproepen van een café vol tangodansers – een zogeheten ‘milonga’ – die op de meest elegante en passionele manier naar elkaars (en uw) hart en bewondering dingen. Dat lukt hem op de momenten dat hij daar het minste moeite voor doet. Dat zijn de momenten waarop hij caféstoelen, houten tableaux vivants en projectieschermen achterwege laat en focust op zijn kracht: dansante miniaturen – dansante ‘kant’ zeg maar – maken waar de passie van afstraalt. Dan vinden en versterken Cherkaoui en zijn virtuoze dansers elkaar. En dat levert gelukkig wél kippenvelmomenten op.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

Meer info: www.sadlerswell.com en www.east-man.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content