Els Van Steenberghe

Dans: Scoren op sokken

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Anne Teresa De Keersmaeker maakt in ‘Vortex Temporum’ een complex muziekstuk tot adembenemende dans op kleurrijke kousenvoeten.

The Play = Vortex Temporum

Gezelschap = Rosas en Ictus

In een zin = Langs krijtlijnen die Grisey’s partituur verbeelden, vertolkt elke danser een instrument. Al rennend, glijdend, tollend en met armen die virtuoos de lucht doorklieven. Ze maken van het versnijden, verstrijken en beleven van de tijd een verbluffend spektakel.

Hoogtepunt = Net nadat pianist Jean-Luc Plouvier een imposante solo heeft gespeeld, verlaat hij met veel bravoure de piano. Vervolgens huppelt een van de dansers naar de piano toe en legt er speels zijn hoofd op. Maar even indrukwekkend is het hypnotiserende einde waarin dirigent Georges-Elie Octors een hoofdrol speelt. Meer verklappen zou zonde zijn.

Score = * * * *

‘Wat een feloranje sokken draagt die violist!’ Je ziet het wanneer hij te midden de andere muzikanten plaatsneemt op de vijf stoelen die in een halve cirkel op het toneel staan. Een piano sluit de halve cirkel. Zo start Vortex Temporum, de nieuwe stunt van Anne Teresa De Keersmaeker.

De zes zetten het complexe Vortex Temporum (1996) van Gérard Grisey in. Grisey wil in dit stuk ‘de tijd’ verklanken door repetitieve melodielijnen te versnipperen tot opeenvolgingen van ultrakorte klanken. Net seconden. Klinkt droog? Dat is het niet. Het stuk zwelt aan tot een verbluffende wervelstorm-in-staccato.

Elke danser vertolkt een instrument. Ze dansen langs krijtcirkels op de vloer die de partituur verbeelden. Samen met de muzikanten maken ze van het versnijden, verstrijken en beleven van de tijd een verbluffend spektakel.

Al is er een moment waarop het een boeltje wordt: terwijl de pianist verder tokkelt, duwt de dirigent de piano langsheen de krijtlijnen. De dansers laveren ertussendoor. Het oogt simpelweg slordig. Misschien hadden de pianist en de dirigent bontere sokjes moeten aantrekken?

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

De volledige recensie verschijnt op woensdag 16 oktober 2013 in Knack Focus.

Meer info: www.rosas.be en www.ictus.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content