Els Van Steenberghe

Dans: Jake & Pete’s Big Reconciliation Attempt for the Disputes from the Past, Campo

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Muzikant Jakob Ampe (The Germans) en choreograaf Pieter Ampe brengen een hilarische, brute ode aan het broederschap.

Geef het gewoon toe, u wil uw broer of zus soms de ogen uitkrabben. Toch doet u het niet. Want diezelfde broer of zus is ook een maatje voor het leven. Een kameraad die er altijd is en, zoals Simon & Garfunkel het wondermooi zongen, zich steevast opwerpt als ‘a bridge over troubled water‘.

Dat complexe samenhorigheidsgevoel vatten Jakob en Pieter Ampe in hun dansstuk Jake & Pete’s Big Reconciliation Attempt for the Disputes from the Past ( * * * ). De broers werden bijgestaan door een illustere coach, choreograaf Alain Platel, en door scenograaf Jelle Clarisse. Platel keek en luisterde vooral naar de broers en gaf zo min mogelijk aanwijzingen. Clarisse kwam met houten dozen (zonder bodem) aandraven. Die dozen bleken dé sleutel tot de jeugdherinneringen van beide heren.

Jakob Ampe is een eigenzinnig muzikant (luister naar The Germans) en stemtherapeut. Pieter Ampe is een begenadigd danser en choreograaf. In dit stuk dansen en zingen ze samen. Het is rakend om te zien hoe de een de ander ondersteunt en helpt zonder – we benadrukken: zónder – sentimenteel te worden. Integendeel. Ze dagen elkaar uit in het zingen en het dansen. Ze drijven elkaar tot het uiterste maar wanneer de een dreigt te vallen of falen, daningt de ander haast ongemerkt bij. Het levert droogkomische, aangrijpende taferelen op.

Wat Bart Moeyaert indertijd met de verhalenbundel Broere (2000) deed, doen de broers Ampe met deze voorstelling: het warme doch nuchtere ‘broergevoel’ verbeelden en verklanken met hun hele lijf (subtiele mimiek inbegrepen). De broers wringen zich in, op en tussen de houten dozen. Ze bouwen stapels, rennen rond de dozen, klimmen op torens en lijken elkaar te boycotten. Het geheel oogt als een pittige compilatie en guitige choreografische vertaling van alle spelletjes die de twee tijdens hun kinderjaren met elkaar speelden. Dit zijn twee haantjes die constant de beste willen zijn maar elkaar (h)erkennen én waarderen in dit haantjesgedrag. Ze werken elkaar steevast tegen. Al is dat vooral om de ander aan te moedigen. Jaloezie en respect spelen hier sluw haasje-over. En vechten, dat doen de twee nooit. Behalve om te spelen. En elkaar te harden voor het leven.

Het maakt Jake & Pete’s Big Reconciliation Attempt for the Disputes from the Past tot een wonderlijk, ruw en net voldoende uitgebalanceerd portret van het broederschap. Laverend tussen tegendraadse dans, cabaret en muziektheater tonen de twee hoe broers elkaars kunsten blijven uitdagen, verscherpen én koesteren. Al is de speelkamer ondertussen een professionele scène geworden.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.campo.nu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content