Els Van Steenberghe

Dans: Formule 1 met kreetjes

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

KVS keert in ‘Bzdke’ de dabke – een Arabische volksdans – binnestebuiten en jaagt de dansers als gillende racemachines over de scène waar ze hiphop met ballet, acrobatiek én buikdans combineren.

The Play = Badke

Gezelschap = KVS / Les Ballets C de la B / A.M. Qattan Foundation

In een zin = Een uur lang genieten van virtuoos bollende racemachines die al eens crashen tegen de muren van de maatschappij maar steeds opgekalefaterd worden door de sterke armen en benen van hun confraters. Niets minder maar ook niets meer, ook al betrachten de makers dat wel.

Hoogtepunt = Misschien is dat wel het moment waarop te midden alle acrobactiek en dansante virtuositeit een van de grootste mannen als een kind in een bolletje zakt en begint te huilen.

Score = * * *

Quote = ‘Yeah!’

Hééé? Ja! Net zoals vertrekkensklare racewagens laten de Palestijnse dansers van Koen Augustijnen en Rosalba Torres Guerrero hun motors lustig warmdraaien. Woehoew! Terwijl ze de ene kreet na de andere schreeuwen, stampen hun benen het ritme van de dabke, een Arabische volksdans die ze de komende zestig minuten binnenstebuiten zullen keren. Vandaar de titel waarin de ‘d’ en ‘b’ van plaats verwisseld zijn: Badke.

Gelukkig gelden er geen snelheidsregels op de scène anders hadden de negen gegarandeerd een boete aan hun broek. Yeehaw! Breeduit lachend zwieren ze mekaar in de lucht, flirten met breakdance, ballet, meditatie, buikdans, circusacrobatiek én elkaar. De meisjes katten de jongens af wanneer die té ver gaan. Of beter: ze doen alsof. Want die kattige scènes ogen gekunsteld. Jawel, deze stomende danssessie wil meer zijn dan een stevig feestje. Maar de meer tedere momenten vangen te weinig aandacht om het stuk écht tot meer te maken dan een bloedstollende Formule 1-race.

Want dat is Badke bovenal. Het is een uur lang genieten van virtuoos bollende, Palestijnse racemachines die al eens crashen tegen de muren van de maatschappij maar steeds opgekalefaterd worden door de sterke armen en benen van hun confraters. Yeah!

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

BADKE trailer from KVS on Vimeo.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie lees je woensdag 25 september 2013 in Knack Focus.

Meer info: www.kvs.be en www.lesballetscdela.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content