Cultuursector vraagt perspectief met actie ‘Still Standing for Culture’

Flagey © REPORTERS

De cultuursector houdt zaterdag onder de noemer ‘Still Standing for Culture’ over het hele land bijna 200 kleine en grotere acties om zichzelf en de onrechtvaardigheid waarmee ze behandeld worden in de spotlights te zetten.

De cultuurmedewerkers kunnen maar nipt de lippen boven water houden en die penibele situatie willen de actievoerders aanklagen. Ze willen af van lockdowns die arbitrair gericht zijn op sommige sectoren en vragen dat de inspanningen gelijk worden verdeeld over de hele maatschappij en dus ook over de cultuursector. Ze vragen dringend meer steun nu er alweer meer dan 100 dagen geen concerten, optredens of voorstellingen plaatsvinden en cinema’s gesloten blijven.

Op het Heilig-Kruisplein in Elsene aan cultuurtempel Flagey verzamelden tientallen mensen uit de cultuursector. Verschillende getuigen deden hun verhaal en tussendoor waren er kleine culturele interventies. Het protest vindt niet toevallig vandaag 20 februari plaats, op de Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid.

Een van de sprekers was Quentin Dujardin. De gitarist speelde onlangs een concert in een kerk voor vijftien mensen, alsof het om een eredienst ging. Maar de politie kwam toen tussen. ‘Het is tijd om ons punt te maken aan de overlegtafel, maar misschien ook om massaal te tonen dat we er zijn. Ik roep alle parlementariërs op om het debat te openen’, zegt Dujardin. Een andere spreker vatte het zo samen: ‘We zijn even belangrijk als openbaar vervoer of de kappers. Cultuur is een menselijke nood.’

De cultuurmedewerkers hopen dat er in de komende dagen en weken perspectief komt, op zijn minst voor een gedeeltelijke heropening van de cultuurhuizen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content