Crash: Geen waardig afscheid voor Dennis Hopper

De tv-serie ‘Crash’ mag dan gebaseerd zijn op de Oscarwinnende film met dezelfde titel, het is maar een flauw afkooksel.

Crash

Reeks: * ~ Extra’s: 0

Reeks. Crash haalt de mosterd bij de gelijknamige Oscarwinnende film van Paul Haggis, de reeks werd geschreven door een van de mensen achter The Shield en ze is het laatste belangrijke werk van Dennis Hopper, de vorig jaar overleden Hollywoodlegende. Er zijn dus heel wat redenen om aan te nemen dat deze tv-serie over het leven in Los Angeles meer dan de moeite waard zou kunnen zijn. Helaas valt dat in de praktijk lelijk tegen.

Crash is geen remake van of vervolg op de film uit 2004. De personages van toen maken hier niet opnieuw hun opwachting (al vertonen wel een paar mensen wat gelijkenissen), alleen het concept wordt overgenomen. Opnieuw wordt dus geprobeerd om aan de hand van de door elkaar lopende verhalen van enkele inwoners van Los Angeles een beeld te schetsen van het leven in de metropool, de droomfabriek van de Verenigde Staten. Passeren de revue: een geschifte muziekproducer (Dennis Hopper) die zijn chauffeur/protegé een rapcarrière probeert te bezorgen, een vrouw van middelbare leeftijd die haar zieke vader in huis neemt en zo haar relatie met haar man onder druk zet, een verpleger van Zuid-Koreaanse afkomst die achtervolgd wordt door zijn bendeverleden en een politieagent die rondrijdt alsof de straten zijn eigendom zijn en in de penarie raakt.

Aan ambitie geen gebrek in Crash, alleen ontbreekt het de serie aan talent om er echt iets memorabels van te maken. Met uitzondering van Dennis Hopper zijn de meeste acteurs nobele onbekenden – zelfs voor mensen die de afgelopen jaren heel veel tv hebben gezien – en het gros van hen valt te licht uit. Ze worden bovendien niet geholpen door de scenaristen: veel dialogen klinken geforceerd en ongeloofwaardig en de pogingen om bepaalde maatschappelijke problemen aan te kaarten (het latente racisme in LA bijvoorbeeld) verzanden in simplisme – een probleem waar de oorspronkelijke film ook mee te kampen had. Crash ging in de VS uiteindelijk toch nog twee seizoenen mee, maar eind 2009, een paar maanden voor de dood van Hopper, zette de kleine Amerikaanse zender Starz er een punt achter. We hadden de man een beter afscheid gegund. Geen extra’s.

Stefaan Werbrouck

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content