Corteo: Stoet van acrobatie uit de droomfabriek

Het bekendste circus ter wereld brengt opnieuw een mengeling van zijn typische ingrediënten: acrobatie, kostuums, vreemde karikaturen, comedy, illusie en bovenal een magische sfeer.

Corteo van het immens populaire Cirque du Soleil debuteerde al in 2005 en is deze zomer te zien op Parking Noord van het Sportpaleis in Antwerpen. De productie verschilt ietwat van andere rondreizende Cirque du Soleil-shows omdat de emoties eerder blijven hangen dan de stunts. Hoewel de stunts dit keer misschien minder aanzetten tot een wow-gevoel, zijn ze daarom niet minder spectaculair.

De show, geregisseerd door Daniele Finzi Pasca, volgt deze keer ook min of meer een verhaallijn waarin bovendien een groter gevoel van tijd en plaats heerst dan in andere shows.

Carnavaleske rouwprocessie
Het spektakel neemt de toeschouwer mee op de carnavaleske rouwprocessie van een overleden clown. Corteo betekent ‘processie’ in het Italiaans. De clown van dienst stelt zich tijdens de show zijn eigen teraardebestelling voor, maar vrees niet, er heerst allesbehalve een trieste sfeer. We krijgen een vrolijke stoet te zien met elegante acrobatie en actie in een mysterieuze ruimte tussen hemel en aarde. Gedurende de hele show houden mysterieuze zorgzame engelen in stilte de wacht.

Al meteen van bij het begin wordt de toeschouwer verrast door vier bevallige dames die in drie heen en weer slingerende reuzenlusters luchtacrobatiek uitvoeren in wat een droomvlucht lijkt. Een perfecte binnenkomer voor de vele adembenemende acts die nog zullen volgen. Zoals bijvoorbeeld de salto’s van de in pyjama gehulde acrobaten op de trampolinebedden die doen terugdenken aan onze jeugd. Een koorddanseres tart vervolgens de zwaartekracht door op een koord dat in een hoek van 40 graden is gespannen, naar de hemel op zo’n twaalf meter hoogte te klimmen.
Kirrend dwergvrouwtje
Een charmant moment in de show is wanneer een dwergvrouwtje, vastgehecht aan gigantische heliumballonnen, kirrend door het publiek doorheen de zaal wordt voortgeduwd. Lachen is het dan weer met een stel ‘pantomimepaarden’, elk bewoond door twee artiesten, die het hun trainer erg moeilijk maken.

Na de pauze krijgen we de spectaculairste stunt van Corteo te zien: een trapeze-act zonder trapeze. Door een trampolineachtig net te combineren met drie Koreaanse platforms die verder uit elkaar zijn geplaatst dan ooit tevoren, wordt een universum gecreëerd waarin vliegen en springen elkaar in hoog tempo afwisselen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Tijdens de slotact van de show staan de ritmisch gymnasten centraal. Acht mannen kruisen elkaars pad op de horizontale rekstok. De turners draaien allemaal in dezelfde richting, maar soms ook in tegengestelde richtingen. Een staaltje van synchronisatie waarvan je oprecht hoopt dat iedereen alert blijft, maar uiteindelijk een glimlach tovert op het gezicht van elke toeschouwer. Een glimlach die lang na de show nog blijft hangen. (TE)

Corteo van Cirque du Soleil, nog tot 1 augustus in de Grand Chapiteau op Parking Noord aan het Antwerpse Sportpaleis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content