Commotie rond zelfmoordgrap in ‘Tegen de Sterren op’

De makers van het comedy-programma ‘Tegen de Sterren op’ hebben door een misplaatste grap de Vlaamse zelfmoordpreventiegroepen tegen zich in het harnas gejaagd.

De Vlaamse zelfmoordpreventiegroepen kunnen niet lachen met de zelfmoord-parodie op ‘Boer zkt Vrouw’, donderdagavond in het comedy-programma “Tegen de Sterren op” (vtm). Daarin probeerde Chris Van Espen als boer Geert zich op vijf verschillende manieren van het leven te beroven.

Vijf zelfmoordpogingen

De sketch start erg confronterend: boer Geert heeft de loop van een geweer in zijn mond als presentatrice Dina Tersago (een rol van Nathalie Meskens) binnenkomt. In de sketch probeerde Chris Van Espen als boer Geert zich op vijf verschillende manieren van het leven te beroven. Uiteindelijk springt hij met een touw rond zijn nek van een balk in de schuur.

Choquerend

De sketch is bedoeld als een parodie op “Boer zkt Vrouw”, waarin Dina Tersago zelfs bij het slechtste nieuws stralend optimistisch blijft. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding ziet er de humor niet van in. “Dit is choquerend voor nabestaanden van mensen die zich echt van het leven beroofd hebben.” Ook psychologe Lynn Delfosse van de Werkgroep Verder, die nabestaanden ondersteunt, is boos. “Dit is totaal misplaatst.”

De Vlaamse Mediamaatschappij is zich van geen kwaad bewust: ‘Tegen de Sterren Op is een komisch programma en humor is nu eenmaal voor iedereen een persoonlijk gegeven. Als we met de sketch iemand tegen de borst hebben gestuit, vinden we dat spijtig. Het was geenszins onze bedoeling iemand te kwetsen.’ (Belga/DB)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (02-649.95.55 of www.zelfmoordlijn.be).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content