Choreograaf Thomas Hauert beleeft druk najaar met ZOO

© Filip Vanzieleghem

Met de première van ‘You’ve changed’ en de nieuwe creatie voor het prestigieuze ballet van Zürich wordt het een bijzonder druk najaar voor Thomas Hauert en zijn Brusselse gezelschap ZOO.

Na de wereldpremière van ‘You’ve changed’ in juni in Lissabon beleefde de voorstelling van Thomas Hauert en zijn gezelschap ZOO zijn Belgische première in het Leuvense STUK. De komende maanden doet de Zwitserse choreograaf ook Antwerpen, Charleroi en Brussel aan.

In ‘You’ve changed’ verkent Thomas Hauert, die sinds 1991 in Brussel woont, de bewegingsmogelijkheden van ons lichaam. Nu eens bewegen de acht dansers zich als een soort zwerm samen over de scène, dan weer zoeken ze de grenzen van hun eigen lichaam op in confrontatie met één van hun danscollega’s.

Als in een kettingreactie bewegen de dansers zich verder over de scène. Het is een spel van volgen en gevolgd worden, van nadoen en na-apen. Bovendien imiteren de dansers niet alleen elkaar, maar ook hun op ware grootte geprojecteerde evenbeelden. Daardoor staan er soms drie keer zoveel dansers op de scène, wat resulteert in erg krachtige beelden. Geleidelijk aan leidt het tastend zoeken tot meer lichamelijk contact.

Improvisatie

Improvisatie vormt de basis van de voorstelling. Al wil dat niet zeggen dat het gezelschap niet heeft gerepeteerd. Integendeel, het vergt bijzonder veel tijd om zodanig op elkaar afgestemd te geraken dat improviseren mogelijk is. De dansers moesten zich niet alleen de persoonlijke, verfijnde taal van Hauert, maar ook enkele afspraken eigen maken.

Anders dan bijvoorbeeld in zijn voorstelling ‘Accords’ is de muziek in ‘You’ve changed’ gecomponeerd op basis van een eerste choreografie. Dick van der Harst combineerde rock met meer klassieke zang. Daarmee ging Peter Van Hoesen dan weer aan de slag voor zijn elektronische muziekstukken. Waarna de dansers opnieuw konden improviseren.

Borremans

Op 30 oktober gaat in Hauert zijn geboorteland ‘Il Giornale della Necropoli’ in première. De gelijknamige compositie voor orkest en accordeon van Salvatore Sciarrino doet dienst als muziek voor deze creatie voor het meest prestigieuze ballet van Zwitserland, namelijk dat van Zürich. De Belgische kunstenaar Michaël Borremans verzorgt de scenografie.

Tot slot staat de film ‘La Valse’ op het programma. Die vormt het derde luik van ‘Equi Voci’, de triptiek van filmmaker en codirecteur van Charleroi/Danses Thierry De Mey. Thema is de wervelende rondedans op ‘La Valse’ van Ravel, die Thomas Hauert en zijn gezelschap ZOO in de voorstelling ‘Accords’ (2008) ten beste gaven. De film wordt op 4 januari 2011 uitgezonden op Arte.

Elien Haentjens

You’ve changed speelt nog op 9 december in CC Berchem (Antwerpen), op 18 en 19 februari 2011 op Charleroi/Danses in Charleroi en tussen 25 en 28 mei op het Kunstenfestivaldesarts in Brussel.

Il Giornale della Necropoli speelt vanaf 30 oktober tot 1 juni 2011 in het Opernhaus van Zürich.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content