Guido Lauwaert

Chinees circus op Gent Festival 2014

Guido Lauwaert Opiniemaker

Zoals elk jaar september de maand is waarin de scholen de deuren heropenen, zal ook dit jaar in de herfstmaand Het Festival van Vlaanderen doorgaan.

Zoals elk jaar september de maand is waarin de scholen de deuren heropenen, zal ook dit jaar in de herfstmaand Het Festival van Vlaanderen doorgaan. De seizoenbrochure is net van de Roulartapersen gerold en het blad bekijkend wacht het publiek weer heel wat fraais.

Het seizoen gaat door van 13 t/m 27 september en staat in het teken van La Sauvagerie. Nonkel Van Dale verklaart het woord als mensenschuwheid, asociaal gedrag, met als tweede betekenis wreedheid en verwijst daarvoor naar barbaarsheid. De festivaldirectie onderlijnde tijdens een informele lunch dat het programma deze betekenissen niet bijvalt maar bestrijdt. Elk concert is een protestmanifestatie tegen deze toestanden en elk initiatief een voorbeeld van sociale betrokkenheid in een rauwer wordende samenleving. Toch wil het festival geen Veertiendaagse van de Braafheid zijn, maar draagt elk element iets wilds en duivels in zich.

De laatste jaren is getracht het academisch karakter van het muziekfestival te doorbreken. Het gebeurde stapsgewijs en in stilte. De sprong wil nu groter zijn en luider klinken. De basis-ingrediënten zijn niet wezenlijk veranderd, hebben enkel een populairder karakter gekregen zonder populistisch te worden, door niet eerder getoonde sterren met een tikkeltje rood bloed, aangevuld met de publiekslievelingen met een maatschappelijk kritische stem.

Traditioneel opent het festival met Odegand, een muziekfeest langs en op de Gentse binnenwateren. Alle muziekgenres komen aan bod, zoals dat gebruikelijk is op de eeuwenoude wekelijkse markt in steden en gemeenten. Langs de oever of in bootjes kan het publiek meer dan 60 concerten consumeren. In het verleden gaf elke standhouder twee shows, dit jaar zal dat driemaal zijn, op vraag van het intussen trouwe en gulzige publiek, dat tussen 13 en 19 uur meer keuze heeft en minder moet hollen om spek naar de bek te krijgen.

Na de markt volgt een voorproefje van het dessert, een slotconcert met een ‘verrassend voorprogramma’. Tijdens de lunch lag de verrassing voor de organisatoren nog niet vast. Er werd nog geproefd als gepast en gewikt als zijnde geschikt, zoals dat nu eenmaal op markten de gewoonte is. In primeur: de bezoeker zal vergast worden op een Chinees circus dat een spectaculair en tegelijk waanzinnig programma brengt. De ene verbazing zal over de andere verrassing rollen. De acts worde live begeleid door een orkest dat de zotste toeren uithaalt. Wat ook niet onvermeld mag blijven is de komst van Angela Gheorghui. Zij zingt voor het eerst in Gent. Ook de Fado-avond belooft een juweel van een concert te worden door de vocale passie van Joanda Amendoeira en haar lichamelijke inzet, waarbij geen spier in ruststand staat.

Het openingsconcert gebeurt traditioneel in de kathedraal met, niet-traditioneel, een huwelijk tussen Bl!ndman en La Capilla, het vroegere Capilla Flamenca. Voorafgaand aan de hoofdschotel serveren de twee heren van Les Chanteurs d’Oisseaux met dartele vogelgeluiden. Het hoofdgerecht verbergt dieren als geestelijke leiders, als loutere versiering of als duivels. Op dezelfde locatie staat de volgende avond de schijnbare brave maar altijd bronstige Bach centraal. O.l.v. Masaaki Suzuki, ter plekke gebracht op een gelijknamige moto, worden twee cantates, een concerto en een Mis opgediend door het Bach Collegium Japan. Een unicum, want dit gezelschap is zelden of nooit in ons land te zien. Het slotgedeelte, de Lutherse Mis in G is het heilig verklaren van het Lam, het Agnus Dei.

En zo heeft elk concert of initiatief een extra laagje ter versterking van het genot. Alle mogelijke locaties werden uitgezocht, tot en met het Museum Dr. Guislain, met als extraatje – exclusief! – voor het reguliere publiek onbekende ruimten van het Guislaingesticht. Ontegensprekelijk wordt elk jaar gezocht naar verjonging als vernieuwing. Het maakt van de intussen 57ste editie is een festival van superhoog niveau. Stijl en klasse, gesausd met onbekende kruiden. Wie niet een paar concerten vindt, verwant aan zijn eigen ingesteldheid, komt in de nabijheid van de nieuwe barbaren. Zij dragen in hun vaandel het opschrift La Sauvagerie. Een levensvorm waar Gent Festival 2014 de oerdomme kracht en doodstomme macht nu eens licht dan weer zwaarder van wil aantonen.

Guido Lauwaert

programma en speeldata: www.gentfestival.be

Partner Content